Вицепремиерът Валери Симеонов е депозирал оставката си пред министър-председателя Бойко Борисов. Това научи news.bg от свои източници.

На извънреден брифинг в Министерски съвет в 20 часа Валери Симеонов обяви, че е подал оставката си без за това натиск да му е оказван от премиера Бойко Борисов. "Няма такова нещо", бе категоричен Сименов и обясни, че е съгласувал оттеглянето си с парламентарната си група, коалиционните си партньори и най-вече с Красимир Каракачанов.

Борисов е приел оставката, съобщиха от пресцентъра на МС.

Като основен мотив Симеонов посочи продължаващата медийна кампания, особено от последните два дни, която е продължение на кампанията срещу него, но вече и срещу народни представители от Обединени патриоти с изваждане на думи от контекста и вменяване на вина.

Става въпрос за медийна кампания, от която се възползват определени политически сили, отсече Симеонов. По думите му това удря върху рейтинга на правителството и е пречка за нормалното функциониране на управлението: "Става въпрос за управлението на България, което е изключително успешно. И от морална гледна точка да не създавам проблеми и на управлението, и на Обединените патриоти, заяви Валери Симеонов.

Симеонов: Не мога да си позволя да режа като воденичен камък на това управление.

Симеонов повтори, че не му е детската мечта да бъде вицепремиер и никога не е настоявал да бъде премиер. Симеонов се отчете накратко пред медиите за свършеното от него и завърши с думите, че борбата продължава. Той отказа да отговаря на въпроси.

И днес за поредна 26-та вечер родителите на деца с увреждания се събраха на протест с искане за оставката на Валери Симеонов. Днес те затвориха "Цариградско шосе".
Тяхното недоволство беше запалено отново вчера от изказване на депутата от ОП Петър Петров отново за децата с увреждания и протестите на родителите им. Отново патриот се наложи да обяснява какво точно е искал да каже.

Вчера премиерът Бойко Борисов заяви в интервю за БиТиВи, че не той може да иска оставката на Валери Симеонов, тъй като коалиционното споразумение не го предвижда. Оставката на Симеонов може да бъде решена само от съвета на малката коалиция. Премиерът заяви, че рокади в правителството ще има, но не сега е моментът.

Под въпрос сега стои каква ще бъде съдбата на третото правителство на Бойко Борисов и коалицията му с Обединени патриоти. Мнението на Цветан Цветанов е, че коалицията е стабилна, въпреки че финансовият министър Владислав Горанов вече призна, че една оставка на Симеонов би предизвикала сериозен трус.

Днес председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов не коментира темата, освен да поднесе извинение от свое име за думите на Петър Петров. Цветанов обсъди обаче на четири очи законът за вероизповеданията с лидера на ДПС Мустафа Карадайъ.

Цветанов и Карадайъ обсъдиха на четири очи вероизповеданията
Обновена

Цветанов и Карадайъ обсъдиха на четири очи вероизповеданията

Внасят промени до 18 часа тази вечер

Така до тази вечер лидерът на НФСБ Валери Симеонов продължаваше да бъде в хипотезата да не е разбран точно какво е искал да каже с думите си за майките с "уж" болните деца.

Валери Симеонов отказа да подаде оставка заради думите си, въпреки че се извини, но под натиска на премиера и останалите в управлението. Оставката му тогава поискаха също социалиститеДПС, както и депутатите от "Воля". Дори и коалиционният партньор на Симеонов - Волен Сидеров се обяви за оттеглянето на лидера на НФСБ от управлението. Подкрепата дойде от третия лидер в Обединени патриоти - военния министър Красимир Каракачанов.

Подобен казус - с обясняване на изказване - възникна и породи напрежение и между самите коалиционни партньори през пролетта на тази година, когато депутатът от НФСБ Борис Ячев се изказа уклончиво за евентуална подкрепа на Истанбулската конвенция, но беше срязан от реакцията на председателя на ПГ на ОП Сидеров.