Патриотите вече са склонни да подкрепят Истанбулската конвенция. Това стана ясно от коментара на Борис Ячев в кулоарите на парламента.

Ако новият превод на Истанбулската конвенция ни удовлетворява, ще я подкрепим, заяви Борис Ячев. Попитан дали Обединени патриоти ще подкрепят новия превод на конвенцията, ако им се хареса, Ячев посочи, че не вижда причина да не го направи.

Волен Сидеров остава категорично против Истанбулската конвенция

Волен Сидеров остава категорично против Истанбулската конвенция

"Атака" ще гласува против в пленарна зала

"Това ще бъде нов превод на съществуващ документ. Няма как да се пренапише наново конвенцията", обясни депутатът от ОП.

Ячев припомни, че още, когато се заговори за проблема в Истанбулската конвенция, патриотите са обявили, че става въпрос за некоректен превод. Ячев заяви, че ОП са казали още в началото на дебата, че ще подкрепят конвенцията, ако към нея има уточняваща декларация или нов превод.

Все още обаче решение на Парламентарната група няма и този въпрос ще се обсъжда тепърва.

Протест в защита на Истанбулската конвенция посреща председателството

Протест в защита на Истанбулската конвенция посреща председателството

Джендър не е мръсна дума и ние не сме Фейсбук организации

Припомняме, патриотите бяха сред най-гръмогласните противници на ратифицирането на Истанбулската конвенция. Преди две седмици в официално свое съобщение от ВМРО изтъкнаха, че международни лобита натискат България да узаконим "третия пол" и се обявиха категорично срещу Истанбулската конвенция. Също против приемането на конвенцията се обяви и БСП, макар и позицията да беше разкритикувана от бившия лидер на социалистите Сергей Станишев.

Конвенцията е подписана преди две години, а Министерски съвет вече я гласува, макар и с осем гласа против. Екатерина Захариева и Цецка Цачева заявиха тогава, че са убедили Патриотичния фронт, че няма заплаха за Конституцията ни. Предстои конвенцията да влезе и в дневния ред на Народното събрание.

МС изпраща Истанбулската конвенция в Народното събрание

МС изпраща Истанбулската конвенция в Народното събрание

Захариева и Цачева убедили патриотичния фронт, че няма заплаха за Конституцията

Малко след като Борис Ячев направи коментара си в кулоарите на парламента в редакцията на News.bg представители на ВМРО и "Атака" опровергаха думите му и се възпротивиха на изказването му от името на парламентарната група "Обединени патриоти".

"Атака" се разграничават от позицията на Ячев и са категорично против Истанбулската конвенция. От ВМРО изразиха същата позиция. Две от трите партии настояват, че секретарят на ПГ на Обединени патриоти Борис Ячев изразявал позиция само на НФСБ.

Във връзка с реакцията от страна на централите на "Атака" и "ВМРО" публикуваме само изказването на депутата Борис Ячев за позицията за Истанбулската конвенция: