Бели балони в памет на убитите през последните месеци жени ще бъдат пуснати пред Министерски съвет от участниците в шествието за правата на жените по повод Международния ден на жената 8-ми март.

"С тях искаме да напомним, че и нас ни има", заяви Надежда Дерменджиева от Български фонд за жените. Организацията от 2011 г. работи за приемането на Истанбулската конвенция, която бе оттеглена на заседание на Министерски съвет в вчера, 7 март.

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция
Обновена

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция

Заради създалото се обществено напрежение

"Има проблеми, които пряко засягат нас жените, които обаче не са чисто женски проблеми, а са проблеми на цялото общество", заяви Дерменджиева.

От организацията отново припомниха стряскащата статистика - всяка трета жена е жертва на насилие в България, разлика в заплащането между жените и мъжете за една и съща позиция у нас е 15%, а пенсиите на българските пенсионерки са с 40% по-ниски.

Освен това у нас битуват джендър стереотипи.

Балоните са бели и са в памет на всички убити жени през последните месеци.
"Знаете докато течеше този дебат за Истанбулската конвенция, животът си изгубиха седем жени. За толкова знаем", коментира Дерменджиева. "Символично затова сме донесли бели балони, които ще пуснем пред Министерски съвет. Ние сме тук. Има ни и искаме държавата да вземе мерки", каза още тя.

Международният ден на жената – какво знаем и не знаем

Международният ден на жената – какво знаем и не знаем

Идеята за него тръгва от американските социалисти…

Шествието за правата жените отстоява изконното право на жените за достоен живот без насилие, което се оказва и най-нарушавано.
"Няма как да избягаме от темата за конвенцията. Това е фундаментален документ, който ще помогне на държавата да се справи с насилието над жените", категорична бе тя.

Припомняме, по случай празника на жената днес в много държави по света се провеждат протести. В Испания се проведе  безпрецедентна стачка срещу половото неравенство и сексуалната дискриминация. Жените в Испания обявиха 24-часова стачка.

Жените в Испания на първа „феминистка стачка”

Жените в Испания на първа „феминистка стачка”

Запланувани са стотици маршове с лозунга "Ако ние спрем, светът спира"