От ВМРО определят като невярна информацията, че от страна на Еврокомисията (ЕК) и на Европарламента (ЕП) има натиск за ратифицирането на Истанбулската конвенция, стана ясно от информация, изпратена от ВМРО.

Вчерашният дебат в ЕП е завършил без гласуване и без да се приемат декларации, резолюции или други валидиращи документи. Затова и, според ВМРО, поднесена по този начин информацията не е вярна.

ЕК и ЕП искат България да ратифицира Инстанбулската конвенция

ЕК и ЕП искат България да ратифицира Инстанбулската конвенция

Джамбазки се опъна на евроинституциите - конвенцията има "джендър" идеология

В информацията на ВМРО за проведения дебат за Истанбулската конвенция в ЕП в понеделник поясняват, че отново правата на жените и домашното насилие са манипулативно използвани като оръжие, а страната ни е била открито нападната, че толерира насилието, след като не иска да приеме именно този правен акт.

Според ВМРО: "джендър лобитата използват ситуацията, за да вменят на страната ни вина и чрез една изфабрикувана теза за институционален натиск, да върнат документа отново на дневен ред в парламента". Те са категорични, че няма да допуснат подобно вменяване на вина.

Интересен факт е, че разпространената от ВМРО позиция пристигна едновременно с прессъобщение от ЕП, в което се казва, че "Евродепутатите призоваха единадесетте държави членки, които не са ратифицирали Истанбулската конвенция, да го направят. Това стана в дебат с комисар Ансип в понеделник".

Според информацията от ЕП нежеланието на някои държави да ратифицират текста често се базира на погрешно разбиране и подвеждащи аргументи относно термина "социален пол" (gender), използван в Конвенцията. От ЕП призоваха Комисията и Съвета да предприемат реални мерки, за да може оставащите държави членки да ратифицират текста възможно най-бързо, се казва в информацията на Европарламента.

Ето и видео от изказването Ангел Джамбазки: