Управляващите не искат референдум относно Истанбулската конвенция, защото искат да избягат от народната воля. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в пленарната зала при внасянето на предложението на левицата за референдум относно конвенцията.

"Приемането на Истанбулската конвенция в МС и внасянето ѝ в НС предизвика бурни реакции в обществото. Смятаме, че е най-добре да се произнесе народът с референдум", заяви Нинова.

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция
Обновена

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция

Заради създалото се обществено напрежение

Тя раздели текстовете на конвенцията на две части.

Първата част - "безспорната част", която осъжда насилието над жени и деца. В тази връзка Нинова припомни, че БСП на два пъти са предлагали законопроекти за защита на жените и децата от домашно насилие. "Ние предложихме на 18 януари промени в НК, които превръщат домашното насилие като престъпление от общ характер. Днес този законопроект още не е видял бял свят. На 12 февруари предложихме да се създадат кризисни центрове в всички области. Уви, и това предложение не се движи в НС", обясни Нинова. Тя заклейми герберите, че от това могат да се извадят само изводите, че борбата срещу насилието срещу жените и децата не е цел и приоритет на управляващите.

БСП предлага мерки срещу домашното насилие

БСП предлага мерки срещу домашното насилие

Издръжката на центровете около 2,5 млн. лв. годишно

Втората част - "спорната част". Според Нинова е факт, че редица европейски държави са решили да не приемат текстовете на конвенцията в националните си законодателства. Техните доводи били същите. В тази връзка позицията на социалистите не се е променяла от 2013 година, когато външният министър в кабинета на Пламен Орешарски Кристиян Вигенин информира парламента, че заради тези спорни текстове, конвенцията не трябва да се приема.

Нинова категорично се разграничи от твърденията, че позицията на БСП относно конвенцията прави левицата с антиевропейски възгледи. "Ние поехме риск да влезем в противоречие с нашето политическо семейство и ние направихме нашия политически избор. И с риска да застенем в противоречие с политическото ни семейство, ние застанахме на страната на онези 70% от българите, които не искат конвенцията да се ратифицира", заяви Нинова.

Станишев: Дебатът за Истанбулската конвенция излезе извън контрол

Станишев: Дебатът за Истанбулската конвенция излезе извън контрол

Той предупреждава, че в културната война жертва е истината

Нинова акцентира още, че позицията на БСП е позиция на народа, на църквата, на президентството, академичната общност и други. "Вие кого попитахте, уважаеми управляващи? Кого представлявахте, когато приехте конвенцията в МС и я внесохте в НС", отсече Нинова. Тя отправи критика и към изказване на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, която нарекла противниците на ратифицирането на конвенцията "тъмни сили".
"Кого визирахте, г-жо Караянчева? - Патриаршията не е такава, президентската институция не е такава и тези 70% българи не са такива", ядоса се лидерът на БСП.

По думите ѝ следва Конституционния съд да излезе с решение дали конвенцията е съвместима с конституцията ни. Тя вижда 2 възможни варианта: конвенцията е съвместима с конституцията "и тогава ще я внесете отново"; съдът решава, че не е съвместима "и тогава ще промените конституцията."

БСП никога няма да си промени мнението. Консенсус по тази тема няма да има, категорична е Нинова. За това трябва да се потърси консенсус от българския народ, а това става чрез референдум, завърши Нинова.

Истанбулската конвенция е писана от безработни лесбийки, убеден Андрей Слабаков

Истанбулската конвенция е писана от безработни лесбийки, убеден Андрей Слабаков

Благодари на БПЦ, че анатемоса конвенцията

Председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов контрира Нинова. По думите му предложенията на БСП са последващ въпрос. Той обаче отказа да ги коментира, преди да се обсъдят в комисията по правни въпроси.

Според Кирилов съществува законово противоречие относно референдума - предложението на левицата не отговаря на изискванията за пряко участие на гражданите в управлението на страната. По думите му с това предложение от БСП искат да манипулират обществото.
"Вие не успяхте даже да формулирате и правилно въпроса. Първият не беше прецизиран, а вторият е още по-заблуждаващ", категоричен е Кирилов. Според него въпросът е нелогичен и не отговаря на изискванията.

БСП зацикли с референдума за Истанбулската конвенция

БСП зацикли с референдума за Истанбулската конвенция

Антон Кутев не знае какво трябва да се направи

Депутатът от ДПС Хамид Хамид репликира предложението. Според него не всеки въпрос подлежи на референдум. "По принцип подкрепяме това мощно оръжие, но в случая считаме, че няма нужда от референдум", обясни той. Той попита левицата в колко от държавите, които с или без резерви са ратифицирали конвенцията, се е провеждал референдум по въпроса. "Референдумът се използва вече като оръжие", допълни той.

анкета

Запознахте ли се с Истанбулската конвенция?

Виж резултати

Да 33.7%

Не 28.8%

Чакам новия превод 5.6%

Чета и слушам мнения 18.8%

Без значение е 13.0%

Депутатите не приеха предложението на БСП за провеждането на референдум с 121 гласа "против". За референдума гласуваха 67 народни представители