Близо 225 млрд. евро годишно са публичните разходи за отговор на насилието и пропуснатите ползи. Това заяви еврокомисарят по цифрова икономика Мария Габриел, която участва в Международна конференция на тема "Бъдеще за жените - бъдеще за всички".

На форума Габриел заяви, че се засилват новите форми на насилие в киберпространството. По думите ѝ кибернасилието заема все по-застрашителни размери. Данните показват, че 10% от жените след 15-годишна възраст са били жертва на насилие онлайн. Жените същевременно са по- уязвими на кибертормоз и въздействието върху техния живот е далеч по-травмиращо.

38% от българските жени са претърпели насилие от бивш партньор

38% от българските жени са претърпели насилие от бивш партньор

В съвместно изявление на еврокомисари Йоурова и Мария Габриел относно Истанбулската конвенция

"То се проявява много често под формата на публикуване на порнографско съдържание онлайн, изнудване чрез сексуални изображения. 90% от така наречените жертви на порнография са жени, а броят на случаите се увеличава", посочи Габриел.

През миналата година децата от 9 до 16 годишна възраст в интернет, които са били притеснявани онлайн са 17% при 11% през 2010 г. Повечето от тях са момичета. По думите на комисаря съществува реална необходимост от насочване на средства за превенция.

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция
Обновена

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция

Заради създалото се обществено напрежение

"Това дори може би не са реалните данни, защото повечето от жертвите остават мълчаливи", заяви Габриел. Тя посочи и че винаги има място за повече и по-силен институционален отговор.

Според Габриел е нужно общо европейско законодателство по въпроса и ясно дефиниране, включително в киберпространството. Като инструмент за защита на жертвите на насилие в европейски план Габриел изтъкна приетата Директива, която предлага цялостна европейска рамка за жертвите на насилие, включително жертви на насилие основано на пола.

ЕК и ЕП искат България да ратифицира Инстанбулската конвенция

ЕК и ЕП искат България да ратифицира Инстанбулската конвенция

Джамбазки се опъна на евроинституциите - конвенцията има "джендър" идеология

Еврокомирят ни припомни за настояването от страна на Европейската комисия, всички държави членки в Европейския съюз да се присъединят към Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и защита жертвите на на въз основа на пола или така наречената Истанбулска конвенция.
По думите ѝ конвенцията създава допълнителна синергия на всички нива и определи документа като най-важен и всеобхватен, включително и по отношение на киберформите на насилие.

Габриел призова дебатът около Инстанбулската конвенция да продължи и да не спира. "Важно е да не се подаваме на погрешни схващания и подвеждащи аргументи, а да не бъде изпълнен с митове. Конвенцията е тази, която не само се бори с феномена "насилието срещу жени", но насочва погледа към предотвратяването", каза още Габриел и призова конвенцията да не се възприема като инструмент за оформяне на възприятието на пола.

Габриел отчете негативни тенденции и по отношение на цифровизацията. План за действие предложен от еврокомисаря ни ще се бори със стереотипите. Стана ясно още, че кампанията "No women no panel" се подкрепя от осем европейски комисаря.

Нинова: Кабинетът е против народа, отказвайки референдум за Истанбулската конвенция
Обновена

Нинова: Кабинетът е против народа, отказвайки референдум за Истанбулската конвенция

НС разглежда референдума на БСП

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че това, което този форум не успя да постигне е провеждането му в българския парламент. Той припомни, че в началото 95% от осъдителните присъди са били условни, "завишихме наказанията и глобите, което даде възможност да имаме реално осъдени лица." Той разкритикува местните власти като изтъкна, че има само 10 местни комисии за борба с трафика на хора, което е знак, че няма необходимото желание и воля в местната власт за превенция на проблема.