В празничния ден радостта на хората е помрачена от безпокойството, обзело народа ни и църквата не трябва да се дистанцира от обществените процеси. Това заяви пловдивският митрополит Николай на Успение Богородично в черквата "Успение Богородично" в Пловдив, след края на Божествената Света Литургия, съобщи БНР.

В 150-годишната си история, Българската православна църква (БПЦ) е преживяла и войнстващ атеизъм, и изолация и целенарочено разделение и репресии. За първи път преживява своите 10 спокойни години, благодарение на огромната подкрепа на държавата, каза пловдивският митрополит, визирайки почти 10-годишното управление на Бойко Борисов (първите му две правителства завършиха с предсрочни избори - б.р.).

"През последните 10 години за първи път от много години имахме държавно ръководство, което изяви желание да помогне на Църквата и то по свое желание", твърди Николай Пловдивски. 

МОН одобри синодалните учебници по Религия

МОН одобри синодалните учебници по Религия

Учебниците ще бъдат безплатни за децата, които изучават православие

"Имаме правителство, което одобри учебник на Светия Синод по предмета "Религия-православие". От акцията за спасяването на българските евреи насам едва сега през последните 10 години Българската държава започна да чува гласа на църквата по общохуманни и общочовешки въпроси", каза пловдивският митрополит.

Той изтъкна, че държавните институции не са допуснали узаконяване на сурогатното майчинство, което щеше да превърне неродените деца в стока. Те застанали срещу узаконяването на еднополовото семейно съжителство, спряна била ратификацията на Истанбулската конвенция и т.н. Навръх Великден българският министър-председател отказа да затвори църквите, независимо от нечовешкия натиск, на който бе подложен, каза Николай Пловдивски.

България категорична: ЕС не може да приеме Истанбулската конвенция без нейно съгласие

България категорична: ЕС не може да приеме Истанбулската конвенция без нейно съгласие

Според страната ни всички държави членки трябва да са съгласни

"В лицето на трите правителства на Бойко Борисов, ние получихме светско ръководство, което разбира, че православната църква е носеща колона на държавата и се отнася към нея в съответствие с това разбиране", твърди митрополитът.

Той изтъкна и "заслугата на българския цар Симеон ІІ" (има предвид бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който влезе в политиката като премиер на република - б.р.).

Той със Закона за вероизповеданията направи възможното за преодоляване на разкола в българската православна църква. Спазването на божиите закони е лекарството, от което се нуждае болното българско общество, каза митрополит Николай в речта си.

Припомняме, чл. 13. От Конституцията на Република България:

(1) Вероизповеданията са свободни.

(2) Религиозните институции са отделени от държавата.

(3) Традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание.

(4) Религиозните общности и институции, както и верските убеждения не могат да се използват за политически цели.

В края на службата митрополит Николай подари на вицепремиерката и туристически министър Марияна Николова и на заместник-регионалния министър Николай Нанков икона с лика на Божията майка.