Министерският съвет одобри позицията на страната ни по дело пред Съда на Европейския съюз, което е образувано по искане на Европейския парламент за становище относно присъединяването на ЕС към Истанбулската конвенция.

В рамките на делото ЕП отправя два въпроса към Съда на ЕС, по които могат да участват и държавите членки, за да изразят своята позиция по исканите въпроси.

Българското правителство отговаря положително на въпроса дали за сключването от името на ЕС на Истанбулската конвенция е необходимо Съветът на ЕС да приеме две процедурни решения.

Вторият въпрос е дали е съвместимо с учредителните договори на ЕС Съюзът да сключи Истанбулската конвенция без общо съгласие на всички държави членки, така че всички те ще бъдат обвързани от тази конвенция.

ООН иска да преосмислим позицията си за Истанбулската конвенция

ООН иска да преосмислим позицията си за Истанбулската конвенция

Българите грешно изтълкували понятието "джендър"

По този въпрос правителството е на мнение, че трябва да има общо съгласие на всички държави членки, за да се сключи Истанбулската конвенция от името на ЕС.

България обаче не може да даде такова съгласие поради решението на Конституционния съд от юли 2018 г., в което се обявява, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията на България.

Припомняме, след като ратификацията на Истанбулската конвенция мина през Министерския съвет и стигна до Народното събрание в началото на 2018 г., се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии.

ЕП призова България незабавно да ратифицира Истанбулската конвенция

ЕП призова България незабавно да ратифицира Истанбулската конвенция

Приетата от тях незаконодателна резолюция с 500 гласа "за", 91 гласа "против" и 50 гласа "въздържал се"

Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Само няколко дни след като заявиха това, социалистите обаче смениха въпроса.

Позицията на БСП беше разкритикувана обаче от бившия лидер и сега председател на ПЕС Сергей Станишев. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Президентът Румен Радев също се обяви срещу ратификацията и я нарече "зле написан закон".

От социологическо проучване на "Барометър" през декември миналата година става ясно, че отхвърлянето на конвенцията е успокоило българите. 43,9% дават положителна оценка на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция.

Нинова притеснена: Натискат ни за Истанбулската конвенция

Нинова притеснена: Натискат ни за Истанбулската конвенция

ЕП ще гласува резолюция с искане Съдът на ЕС да наложи Истанбулската конвенция за всички членки