Държавната и светска власт в спор за Истанбулската конвенция, разбунила духовете в обществото и вероизповеданията.

Аулата на СУ "Св. Климент Охридски" се оказа тясна за желаещите да се включат в дискусиите. 140 НПО-та са се регистрирали.

Три протеста посрещнаха депутатите около парламента

Три протеста посрещнаха депутатите около парламента

Пред сградата на Народното събрание се развяха суджуци

СУ е правилното място за този дебат, заяви ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков. Той изрази надежда днес да се чудят логически, а не емоционални аргументи.

Правосъдният министър Цецка Цачева сподели колко писма "за" и "против" конвенцията е получила. Конвенцията дава цялостна рамка за защита на жените и момичетата срещу всяка форма на насилие, по думите й. Министерство на правосъдието предлага ратификация с резерви.

Пол е централен термин, използван в конвенцията. Мъжът и жената имат определен социални роли в обществото, заяви още Цачева и обясни, че полът няма да замени термините мъже и жени. Според Цачева насилието над жени е проблем и у нас. Тя успокои и че няма да приемаме транссексуални бежанци, няма да признаем и трети пол. "Конституцията ни не позволява признаването на еднополовите бракове", посочи още правосъдният министър.

Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове
Обновена

Цачева: Няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове

Конституцията ни не позволява еднополовите бракове

Целта на конвенцията е преодоляване на дискриминацията и сексуалното насилие. Алтернатива е приемането на тълкувателна декларация. Именно това предлага и правосъдното ведомство. Такава декларация щяла да успокои духовете, по мнението на министър Цачева.

Омбудсманът Мая Манолова подкрепи конвенцията. Нямам навика да си променям позициите спрямо дивидентите, които ще ми донесат, подчерта Манолова и припомни, че всяка четвърта жена е жертва на домашно насилие. Един милион жени са жертви на домашен тормоз или един милион мъже са насилници, по думите й. Тя застава категорично зад борбата с насилието над насилие. "Проблемът няма да се реши само с поправка в Наказателния кодекс. Държавата е абдикирала от проблема с домашното насилие и го е "аутсорснала на НПО-тата", отсече общественият защитник. Манолова също иска тълкувателна декларация.

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Всеки здравомислещ християнин е против насилието

Старозагорският митрополит Киприян изрази притеснението си от Истанбулската конвенция като заплаха за християнството. Църквата се притеснява от морален разпад на обществото. И църквата е срещу насилието над жените, но заложените в конвенцията идеи противостоят на българските ценности за чест, морал и семейство. Конвенцията насажда чужди ценности, според отец Киприян и заяви позицията, че нов превод няма да промени смисъла на Конвенцията. Конвенцията обяснява, че полът мъж или жена нямали значение за идентичността на човека. Той припомни, че Бог е създал човека по свой образ и подобие и е създал мъжа и жената. Църквата е срещу джендър идеологията.

Призоваваме българският народ да отстоява своята вяра, поиска отец Киприян. С бурни аплаузи и възторжени викове бе посрещнато становището на църквата. Думите на отец Киприян изправиха на крака противниците на Конвенцията. След изказването обаче митрополитите напуснаха аулата.

Борисов потвърди пред Тимерманс ангажимент към Истанбулската конвенция

Борисов потвърди пред Тимерманс ангажимент към Истанбулската конвенция

България ще търси съгласие за миграцията, отношенията ЕС-Турция, цифровизацията, Брекзит и за единството на Европейския съюз

Пред микрофоните в аулата на Софийския университет застанаха не само представители на различни организации, но и граждани. Против ратификацията на Истанбулската конвенция се изказаха няколко представители на християнски сдружения и евангелски църкви. С аплодисменти обаче се посрещнаха думите на представител на партия "Възраждане", според когото ратификацията на Истанбулската конвенция ще доведе до такава разруха на морала и ценностите, че след време няма да има кой да прави деца.

Мястото на обсъждането - аулата на СУ "Св. Климент Охридски" - не успя да запази атмосферата на дискусия и изказванията преляха към говорилня, в която дори и мненията на преподаватели от самия университет не се чуха.