Светият Синод се обръща към представителите на държавната власт и обществото с официалната си позиция против ратифицирането на "Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието срещу жените и домашното насилие", известна като Истанбулска конвенция.

Истанбулската конвенция осигурява системна защита на жертвите на насилие

Истанбулската конвенция осигурява системна защита на жертвите на насилие

Нека не губим решимостта и смелостта си да направим още една крачка напред в борбата с насилието срещу жените

Синодът се тревожи за бъдещето на европейската християнска цивилизация. Сред основните притеснения на духовниците са, че Истанбулската конвенция надхвърля правната регламентация на този въпрос, тъй като води до промяна в светогледа.

Светият синод се притеснява, че конвенцията "отваря широко вратите към морален разпад, който неизбежно води до "психофизическото унищожение на човека - до "втората смърт", която е духовната смърт".

Според тях няма "здравомислещ християнин, който да не одобрява борбата срещу насилието въобще, още повече срещу насилието над жени".

В официалната им позиция е записано, че заложените в Конвенцията идеи за общуване между половете, за отношение към религия, традиции, обичаи, образование и други, противостоят на изконните разбирания на българския народ за вяра, народност, нравственост, чест, достойнство, възпитание, семейство.

Духовниците не смятат, че различен превод на документа ще помогне, защото не виждат алтернатива на думата "джендър" в българския език.

Патриотите искат ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция

Патриотите искат ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция

ПГ на ОП ще гласуват против

В официалния текст на Конвенцията на английски език - навсякъде, където се говори за "социален пол", се използва терминът "джендър", изтъкват духовниците. "В този текст понятието "джендър" (gender, genre) е категорично разграничено от понятието "пол" (sex) като ново, различно понятие, непознато на българския правен ред и несъществуващо в лексиката на българския език", изтъкват от Светия синод.