Истанбулската конвенция е инструментът, който позволява да се осигури системна защита на жертвите на насилие. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел преди началото на семинар, организиран от Асоциация "Анимус" на тема: "Координационен механизъм за помощ на пострадали от домашно насилие" - път към дългосрочно прекратяване на домашното насилие.

Еврокомисарят ни Мария Габриел е един от радетелите за приемане на Истанбулската конвенция. Като аргумент еврокомисарят изтъкна, че на 13 юни 2017 г. ЕС се е присъединил към желанието тази конвенция да бъде ратифицирана.

"Истанбулската конвенция е инструментът, който позволява да се осигури системна защита на жертвите, инструментът, който ни позволява да намалим до минимум негативните последици от този толкова страшен за 21 век феномен. Нека винаги си припомним цифрите - всяка трета жена в ЕС е била жертва на насилие - всяка четвърта на домашно. Това не са само цифри - това е зов за помощ", настоя Габриел.

По думите й само, когато всички органи по цялата верига от превенцията на насилието до изпълнението на наказанията работят координирано може да бъде осигурена подкрепа за тези жени. Като евродепутат Мария Габриел отстоява темата за равенството между половете, а насилието над жените е пряко свързано с този проблем.

БСП бори домашното насилие с промени в Наказателния кодекс

БСП бори домашното насилие с промени в Наказателния кодекс

Нинова и БСП са за всички мерки срещу домашното насилие

"Днес всички искаме мъжете и жените да имат еднакви права. Все още сме далеч от някои цели, които сме си поставяли. Правейки стъпка в борбата срещу насилието, правим стъпка за отключване и даване възможност за развитие на потенциала на жени, които могат да допринесат за икономиката, политиката, социалния живот. Нека никога не забравяме едни от най-директните и индиректни жертви на насилие - това са децата", посочи еврокомисарят ни Мария Габриел. Тя настоя за осигуряване на тяхната защита.

Във връзка с разразилия се дебат у нас по въпросите, които повдига ратификацията на конвенцията, Габриел коментира, че това още веднъж показва важността и значението на този феномен. "Нека го видим като предизвикателство, но и нека не губим решимостта и смелостта си да направим още една крачка напред в борбата с насилието срещу жените, а то е свързано с ратификацията на Истанбулската конвенция".

Патриотите искат ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция

Патриотите искат ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция

ПГ на ОП ще гласуват против

"България ясно показва, че за нас равенството между половете, борбата с насилието е въпрос на ценности, въпрос на демократични принципи на нас като общество", заяви българският еврокомисар. Габриел бе категорична, че всеки спечелен ден след ратификацията на конвенцията е "спечелен ден", за да няма "преобърнати съдби" и "загубени животи".

Целта на форума, в който участва Габриел е постигането на координационен механизъм между институциите за защита на жертвите на насилие.

Надежда Стойчева, изпълнителен директор на Фондация "Анимус" завия, че от създаването на организацията - досега са помогнали на 33 639 жени, деца и мъже, които са се обърнали към тях. Фондацията е изградила кризисен център и гореща телефонна линия за пострадалите от насилие.

Почти 200 НПО-та подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенция

Почти 200 НПО-та подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенция

Жените и децата най-после да бъдат напълно защитени от държавата, искат в писмото