Винаги, когато говоря с мъже, си мисля и за този проблем - насилието над жените. Това заяви на дискусия в София европейският комисар по правосъдие, потребители и равнопоставеност между половете Вера Йоурова.

Винаги си мисля и за проблема с насилието срещу жените. Всички сме убедени, че за мъжете е важно да си представят следното - какво ще стане, ако това насилие е упражнено срещу техните дъщери. Нито един от мъжете, с които съм говорила, не желае дъщеря му или дъщерите му да е обект на насилие. Мисля, че това е важен момент. Не желаем това насилие да продължава, заяви Йоурова.

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Всеки здравомислещ християнин е против насилието

"Не оказваме натиск върху никоя държава. Опитваме се да убедим държавите да ратифицират Истанбулската конвенция, защото вярваме, че тя може да промени състоянието на децата по отношение жените и децата, застрашени от домашно насилие", каза еврокомисарят без да уточнява действието на документа по отношение на мъжете, пострадали от домашно насилие.

Масови протести срещу Истанбулската конвенция в Хърватия

Масови протести срещу Истанбулската конвенция в Хърватия

От консервативните среди

Не става дума само за България, а за всички източноевропейски страни, изтъкна еврокомисарят по равнопоставеност между половете.
"В славянските държави не правим разграничаване между полова идентичност и сексуална ориентация. Това е нещо естествено, което е почти биологичен фактор. Джендър е конструкция, определена допълнително - полова идентичност. В работата си стриктно разграничавам джендър и сексуална ориентация. В някои случаи може би е имало погрешен превод. Аз съм юрист, изучавала съм право, антропология", заяви Йоурова.

Тя обясни, че пет години е учила какви са различията между биологичното определение на човека (сексуалната ориентация), което той не може да промени и веднага се поправи - разбира се, може да го промените, но не говорим за това в момента и естествените различия между хората, които не може да се променят.

Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани

Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани

Залъгалката "трети пол", "гей общество", "гей бракове" са бездънни капани

Не сме наивни да правим законодателство или правила, които биха оказвали натиск върху естествената среда на човека. Но когато говоря за насилие срещу жените, говоря за насилие, причинено от физически доминиращото присъствие на мъжа в семейството - това е друго, допълни еврокомисар Вера Йоурова.

Правителството изтегля Истанбулската конвенция

Правителството изтегля Истанбулската конвенция

Това ще стане с ново решение на Министерски съвет