Над 15 хил. души се събраха вчера в Сплит, втория по големина град в Хърватия, за да протестират срещу ратифицирането на Истанбулската конвенция, която хърватският парламент трябва да ратифицира по-късно днес, съобщава "Синхуа".

Конвенцията на Съвета на Европа има за цел да защитава жените от насилие, включително домашно, като досега е била ратифицирана от 24 страни. Консервативните среди в Хърватия смятат, че конвенцията цели да популяризира "джендър идеологията".

Конституционните съдии образуват дело за Истанбулската конвенция

Конституционните съдии образуват дело за Истанбулската конвенция

Бивш депутат от ГЕРБ е съдия-докладчик по делото за Конвенцията

Истанбулската конвенция, наред с други страни, е ратифицирана в Италия, Германия, Сърбия, Франция, Норвегия и Турция.

Същевременно в Сплит бяха организирани контрапротести от хора, които подкрепят ратифицирането на Истанбулската конвенция и които смятат, че тя няма да застраши традиционните възгледи за семейството и половете.

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция
Обновена

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция

Заради създалото се обществено напрежение

По време на гласуването на ратификацията в парламента няколко депутати от управляващата Хърватска демократическа партия ще гласуват против, но конвенцията ще бъде подкрепена от опозицията, най-вече от Хърватската социалдемократическа партия.

Правителството заяви, че конвенцията не вменява задължение за въвеждане на "джендър идеологията" в хърватската правна и образователна система.