От Конституционния съд единодушно са решили да образуват дело за разглеждане по същество дали Истанбулската конвенция съответства на основния закон в Република България.

Искането за разглеждане в КС бе внесено с подписите на 75 депутати от ГЕРБ. То е придружено от постъпилите в парламента положителни и отрицателни становища за документа.

За докладчик по конституционно дело № 3/2018 г. е определен съдия Анастас Анастасов, който е бивш депутат от ГЕРБ и бивш зам.-председател на 41-то народно събрание.

ГЕРБ предадоха Истанбулската конвенция на Конституционния съд

ГЕРБ предадоха Истанбулската конвенция на Конституционния съд

Под искането стоят 75 подписа

Конституционните съдии са задължили Министерския съвет да им предостави решението на кабинета за оттегляне на проекта за ратификация на конвенцията. Магистратите са поискали и превода на документа, предоставен на министрите.

В КС ще разгледат становищата на държавни институции, представители на съдебната власт, университетски преподаватели и неправителствени организации. На базата на техните анализи, конституционните съдии ще преценят дали документът съответства на Конституцията.

Заради полюсните позиции към документа, включително и в управляващата коалиция, ГЕРБ прецени, че само Конституционният съд може да даде най-обективната правна експертиза влиза ли той в противоречие с основния закон. Към искането депутатите са приложили и преписката за ратификацията в Народното събрание и осем доклада, написани през последните 4 години, с анализ и оценка на възможностите за прилагането на конвенцията в българското право.

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция
Обновена

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция

Заради създалото се обществено напрежение

Междувременно обаче Министерският съвет изтегли проекта за ратификацията на Истанбулската конвенция, за да има обществено обсъждане. Това оттегляне постави Конституционния съд в деликатна ситуация да прецени дали това оттегляне може да е основание да не се образува дело, или не.

Юристи смятат, че макар ратификацията да е временно отложена, подписът на България под конвенцията остава.

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Всеки здравомислещ християнин е против насилието

Припомняме, Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Council of Europe Convention on preventing and combating violence against women and domestic violence), наричана още Истанбулска конвенция, е документ на Съвета на Европа относно насилието над жени и домашното насилие.

Конвенцията е предложена за подписване на 11 май 2011 г. в Истанбул, Турция, и е в сила от 1 август 2014 г.

На 21 април 2016 г. Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие е подписана от министъра на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов - Екатерина Захариева.

Нямаме ефективно законодателство за преследване и дебнене, призна Цачева

Нямаме ефективно законодателство за преследване и дебнене, призна Цачева

За 2017 г. у нас са издадени 2 432 заповеди за защита от домашно насилие

Припомняме, след като ратификацията на Истанбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии.

Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Само няколко дни след като заявиха това, социалистите обаче смениха въпроса.

Позицията на БСП беше разкритикувана обаче от бившия лидер и сега председател на ПЕС Сергей Станишев. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Воеводите зоват КС да изчака новия превод на Истанбулската конвенция

Воеводите зоват КС да изчака новия превод на Истанбулската конвенция

МВнР да направи нов легитимен превод

Президентът Румен Радев също се обяви срещу ратификацията и я нарече "зле написан закон".