От ГЕРБ внесоха в Конституционния съд искане за тълкувателно решение на Истанбулската конвенция. 

"Внесохме искаме до КС, с което искаме съдът да даде становище относно съответствието на т.н Истанбулска конвенция с Конституцията на РБ", изтъкна председателя на правната комисия Данаил Кирилов. Кирил заедно с народния представител от ГЕРБ Тома Биков внесоха заедно искането.

Данаил Кирилов обясни, че под искането са подписани общо 75 народни представители - председателят на политическата им група Цветан Цветанов и още 74 депутати. Той акцентира, че заедно с искането са внесени и сериозен обем приложения, които включват преписката по законопроекта за ратификация в НС, 8 доклада, които са били изработени в последните 4 години, финансирани по Норвежкия механизъм, които представляват анализ и оценка на възможността за прилагане на Истанбулската конвенция в българското право и за необходимите стъпки за прилагането й.

"Първо сме анализирали всички отрицателни становища след това сме дали и нашите аргументи "за". Смятаме, че с това искане максимално изчерпателно сме представили проблемът и ситуацията пред конституционните съдии, разяснили сме споровете свързани с понятията, които касаят взаимодействието с Конституцията. Смятаме, че КС с решение ще даде най-обективната правна експертиза и заключение за това дали Истанбулската конвенция съответства на конституцията." Това заяви Кирилов пред сградата на Конституционния съд.

Конституцията и законодателят е казал, че е възможен преглед за конституционосъобразност тогава, когато международният договор е подписан, но още не е ратифициран от законодателния орган, акцентира Кирилов.

"Действително реалните варианти са два. КС да приеме, че конвенцията съответства на Конституцията т. е е допустима ратификацията. Вторият вариант е обратния - да се приеме, че конвенцията съществено противоречи на основни принципи в конституцията и в българското обективно право", обясни председателят на правната комисия и добави, че съобразно това кои от тези варианти ще се случи, ГЕРБ ще съобрази по-нататъшното си правно поведение.

"В никакъв случаи не искаме да коментираме на този етап бъдещи евентуални хипотетични промени в конституцията. Това е един следващ въпрос, които зависи от много обстоятелства, включително зависи от съгласието и консенсуса в парламента", категоричен е Кирилов.

Тома Биков пък обясни пред журналисти политическата цел на внесеното искане.

"Политическата цел на това, че сезираме КС, е да гарантираме пред българското общество, първо че Конституцията ще се пази, а нашето разбиране е, че българската конституция е един от основните защитници на традиционните ценности и на християнския културен фундамент на българското общество. И в този смисъл нашата цел е да гарантираме на обществото, че тези ценности ще бъдат не просто съхранявани, но и пазени от нас", заяви Биков. Той добави, че заради това ГЕРБ са изслушали всички аргументи и "за", и "против", и крайните, и умерените.

Ако бъде прието искането, се очаква конституционните съдии да излязат с тълкувателно решение от 3 до 5 месеца.

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии.

Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Само няколко дни след като заявиха това, социалистите обаче смениха въпроса.

Позицията на БСП беше разкритикувана обаче от бившия лидер и сега председател на ПЕС Сергей Станишев. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Президентът Румен Радев също се обяви срещу ратификацията и я нарече "зле написан закон".

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Документът е зле написан закон според президента