Зле написан закон. Така президентът Румен Радев коментира настоящия вид на Истанбулската конвенция при посещението си е Брюксел. По негови думи конвенцията допуска неясноти и всестранно тълкуване.

"Моето мнение е, че не трябва да се ратифицира", категоричен е държавният глава.

А как ще се пенсионират джендърите, питат организации

А как ще се пенсионират джендърите, питат организации

Ако се приеми Истанбулската конвенция трябват промени и в пенсионния закон

Като "победа за българското общество, което е показало обединение и здрав разум" президентът определи отлагането на ратификацията на документа. Президентът смята, че застъпниците й са се "скрили" зад Конституционния съд, искайки тълкуване от него.

Сред важните причини да не се приема Истанбулската конвенция в България държавният глава изтъкна, че конвенцията сама по себе си не предотвратява автоматично насилието. Според Румен Радев пример за това са държавите, които са я ратифицирали. Той реторично попита дали в тези страни е преодоляно насилието над жени и деца.

"Можем да предотвратим това насилие само с читави български закони, с адекватни действия на полицията и на съда и най-вече добро възпитание", допълни държавният глава.

"Точно тези текстове, които бунят нашата общественост, които са в разрез с нашите ценности, морал, традиции и вяра - за тях в самата конвенция изрично е написано, че не подлежат на никакви резерви и на никакви съпътстващи декларации", обясни Румен Радев.

БСП приела без забележки Истанбулската конвенция, но в Европа

БСП приела без забележки Истанбулската конвенция, но в Европа

В становище ПЕС обяснява пътя на обсъждането

По мнение на президента, ако приемем документа това ще отнеме от правомощията на държавата.

"Те ще станат основен източник на информация и се превръщат в контролни органи. Това няма да допринесе за намаляване на насилието над жени и деца. По-скоро ще стимулира съдене на държавата", обясни президентът, като допълни, че винаги е опасно държавата да абдикира от задължения.

Като аргумент против ратификацията Румен Радев посочи и възможността конвенцията да легитимира намесата в образователния процес с непредвидими последствия върху съзнанието на децата. Според президента провеждане на референдум по темата ще отнеме време, енергия и средства.

Сега не е моментът за Истанбулската конвенция, смята Радев

Сега не е моментът за Истанбулската конвенция, смята Радев

Държавният глава призова парламентът да прояви разум

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Само няколко дни след като заявиха това, социалистите обаче смениха въпроса. Позицията на БСП беше разкритикувана обаче от бившия лидер и сега председател на ПЕС Сергей Станишев. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Радев отговори и на въпрос за назначаването на нов началник на Националната служба за охрана. Президентът каза, че законовият едномесечен срок за издаване на указ ще бъде спазен. Държавният глава призова да не се правят "произволни и самодейни предложения" за работата на службата. "Към Националната служба за охрана трябва да има отговорно отношение. Най-малкото, защото там има отговорни и достойни хора и трябва да се отнасяме подобаващо към тях", посочи Радев.

Шефът на НСО подаде оставка
Обновена

Шефът на НСО подаде оставка

Миналата седмица от президентската администрация отрекоха

Дълги години Западните Балкани бяха пренебрегвани откъм перспектива за членство, заяви президентът. Според него всяка държава кандидат за членство в съюза трябва да бъде приета на базата на своите индивидуални заслуги и изпълнени реформи. "Този процес трябва да бъде много внимателно планиран. Не трябва да има празни надежди и празни обещания", отбеляза Румен Радев. Той се съгласи с тезата на министър-председателя, че трябва да се осигури "продължителност" на приоритета за европейска перспектива на Западните Балкани и след като изтече българското председателство.

Борисов обсъжда партньорство с ЕИБ по проекти за Западните Балкани

Борисов обсъжда партньорство с ЕИБ по проекти за Западните Балкани

Премиерът се срещна с президента на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер