"Ако се приеме Истанбулската конвенция, ще трябва да има промени в Конституцията, в Семейния кодекс, в пенсионния закон. Как ще пенсионирате един Иванчо, който е станал Иванка - като жена, с 5 години по-малко трудов стаж или като мъж. По кой закон?"
Това запита Костадин Илиев по време на пресконференция в БТА за проблемите на Истанбулската конвенция.

В проявата участваха представители на "Съюз на пенсионерите 2004", Национална инициатива "Социална солидарност", Национално сдружение "Гражданско общество в България" и в-к "България без граници".

Мога ли да пратя една джендър жена в мината, след като жените нямат право да работят под земята или в тунел, запитаха по време на пресконференцията.

Сигурно трябва да има и клинични пътеки за джендъри - как ще бъдат лекувани, възмутиха се от пенсионерските организации.
Дори трябва да бъде променен и Закона за личните документи - аз трябва да знам мъж ли назначавам на работа или жена. Или ще има специални лични карти, запита реторично Илиев. Според него това променя и етикета.

Относно намерението Конвенцията да бъде приета от пенсионерските организации заявиха, че целта е да бъдем покорни роби и определиха управляващата партия ГЕРБ като антидържавна партия. Това е тоталитарна партия - виждате как се гласува в парламента.

"Нашите управители в лицето на ГЕРБ представляват една сглобена машина за гласуване, в която се слуша само Бойко Борисов, а неговата цел е да се издигне и запази по някакъв начин-иначе трябва да се прости с имунитета", заяви Веско Стоянов.

Истанбулската конвенция е разработена да мине в този момент - да мине час по-скоро. Кой е против защита на жените, запитаха реторично на пресконференцията.

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Всеки здравомислещ християнин е против насилието

Те призоваха да се подкрепи позицията на Българската православна църква (БПЦ), която излезе с ясно становище по въпроса. Като слушам мнението на управляващите, те говорят само за жените. "Конвенцията защитава опасен морал за едно общество. Ако тези хора имат свои полови аномалии да си ги гледат вкъщи. Да демонстрират своята перверзност, не бива да го разрешава нито община, нито правителство, нито някой друг. Защо нормалните не протестират - те отглеждат хората, които утре ще бъдат начело на държавата", заяви Стоянов.

Според организаторите, не бива нашето законодателство да позволява и осиновяване на деца от гей двойки.

Цялото ни общество трябва да подкрепи БПЦ. Както тя ни спаси по време на турското робство, така днес мисията й е точно това да направи. Католици, евангелисти, мюсюлмани се изправиха срещу Истанбулската конвенция, защото сред тях има нормални хора.

От Католическата църква в България не подкрепят Истанбулската конвенция

От Католическата църква в България не подкрепят Истанбулската конвенция

Препоръчват управляващите да поискат цялостно преразглеждане на Конвенцията

Според пенсионерските организации "ционистко-масонската сбирщина" е автор на конвенцията, тъй като тя се е обявила в подкрепа на документа. С тази си позиция израилтянското вероизповедание е показало, че е автор на конвенцията. В нашите закони има достатъчно написано за защита на жените и децата от насилие. Закони има, трябва да се изпълняват, категорични са от пенсионерските организации.

Освен за Истанбулската конвенция на пресконференцията обсъждаха и социалните проблеми на пенсионерите. Има геноцид над възрастните хора. С възрастните хора си отива и паметта на нацията, обобщи проблемите една от участничките в пресконференцията.