От Католическата църква в България не подкрепят Истанбулската конвенция, съобщиха от Католическата църква.
Становището на Епископската конференция на Католическата църква в България излиза ден след становището на Светия синод на Българската православна църква, която също се обяви срещу ратификацията на Истанбулската конвенция от българския парламент.

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Всеки здравомислещ християнин е против насилието

Позицията на Католическата църква в страната ни бе публикувана докато в аулата на Софийския университет представители на неправителствени организации се изказваха за конвенцията. На обсъждането митрополитите от БПЦ, които бяха поканени си тръгнаха след като митрополит Киприан прочете словото си, в което се изразява притеснение от този документ, който е заплаха за християнството.

Опашки от желаещи да изкажат мнение за Истанбулската конвенция

Опашки от желаещи да изкажат мнение за Истанбулската конвенция

Аулата на Софийския университет приюти различни мнения

От Епископската конференция на Католическата църква в България не подкрепят предложението за ратифициране от Народното събрание на Република България на подписаната в Истанбул на 11 май 2011 г. Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, се казва в становището.

"Така наречената Истанбулска конвенция заявява претенции за решаване на проблеми от жизнена значимост, но поражда същевременно множество противоречия и спорове в страните от Съвета на Европа и очевидно предизвиква повече притеснения и разделения отколкото да дава решения", се казва в документа.

В позицията на Католическата църква у нас се призовава депутатите съвестно да анализират не буквата, а духа на Конвенцията, предложена от Съвета на Европа видимо подвластна на идеологически похвати, към които нашето общество проявява завидна критичност.

МС изпраща Истанбулската конвенция в Народното събрание

МС изпраща Истанбулската конвенция в Народното събрание

Захариева и Цачева убедили патриотичния фронт, че няма заплаха за Конституцията

Насилието срещу жените, децата, възрастните и хората в неравностойно положение, е обществено явление, което изисква противодействие на много нива - възпитание, образование, институционална намеса и помощ за жертвите.

Католическата църква проповядва и работи посредством свои организации върху тези въпроси, като основна цел остава изграждането на пълноценни личности, се казва в позицията.

Според авторите, предложената Конвенция не акцентира на обществените проблеми, формиращи поведението на личността, а измества фокуса върху ново идеологическо предефиниране на понятието за жена и мъж. Подменя се представата за пола като променливо социално, а не биологично явление и се прехвърля отговорността за насилието върху брака, семейството, традицията, се казва в документа на Католическата църква в България.

"Следването на основните конституционни права като религиозните свободи и свободата на съвестта (съгласно чл. 37 от Конституцията на РБ), заедно с възпитанието и образованието на цялостно формирани личности биха допринесли много повече за избягване на насилие над по-слабите в обществото, отколкото допускането на експерименти във формирането на ново поколение индивиди, които растат неутрални и се самоопределят спрямо динамично променящите се социални явления", се казва в позицията.

Борисов потвърди пред Тимерманс ангажимент към Истанбулската конвенция

Борисов потвърди пред Тимерманс ангажимент към Истанбулската конвенция

България ще търси съгласие за миграцията, отношенията ЕС-Турция, цифровизацията, Брекзит и за единството на Европейския съюз

От Католическата църква призовават за активна позиция на Българското правителство пред европейските институции за цялостно преразглеждане на Конвенцията в духа на изконните човешки и християнски ценности.

Документът е подписан от Христо Пройков, Апостолически екзарх и Председател на ЕК на КЦ в България , Софийско/Пловдивски епископ Георги Йовчев и Никополски епископ Петко Христов.