Отец Дионисий смята, че премиерът и министрите не трябва да бъдат допускани в храмове на Българската православна църква. Това стана ясно от негово изказване в ефира на Нова по повод спорните текстове на Истанбулската конвенция, които ще бъде обсъждана днес в НС.

Обсъждат Истанбулската конвенция

Обсъждат Истанбулската конвенция

Документът бе приет нееднозначно у нас

"Първото, Министерският съвет, който е гласувал такова нещо, би следвало да бъде в забрана да посещава храмовете на Българската православна църква, ако не си изтегли предложението за ратификация на Истанбулската конвенция. Има две дами, които не знам защо са толкова активни, особено за г-жа Цачева се учудвам, защото винаги съм я възприемал като консервативна, и за г-жа Захариева. Що се отнася до народното представителство, тези, които си позволят да гласуват подобно нещо, би следвало веднага да бъдат отлъчени от църквата", заяви отец Дионисий.

Борисов потвърди пред Тимерманс ангажимент към Истанбулската конвенция

Борисов потвърди пред Тимерманс ангажимент към Истанбулската конвенция

България ще търси съгласие за миграцията, отношенията ЕС-Турция, цифровизацията, Брекзит и за единството на Европейския съюз

Припомняме, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева организира обществена дискусия по законопроекта. Депутати, представители на изпълнителната власт, неправителствени организации и експерти ще присъстват на днешното обсъждане.

По време на дебатите за Истанбулската конвенция пред сградата на Народното събрание и на Софийски университет се провеждат и протести "за" и "против" ратификацията на документа.

Духовникът се надява да се оцени самото становище, което е изпратено в Народното събрание, защото юридически то е блестящо, защото се засягат неща, свързани с Конституцията, с международни договори, с приети в страната закони. Според него те дават така или иначе гаранция за възможност за защита. "Надявам се Светият синод да действа и по-остро освен да призове народните представители", изтъкна отец Дионисий.

Истанбулската конвенция осигурява системна защита на жертвите на насилие

Истанбулската конвенция осигурява системна защита на жертвите на насилие

Нека не губим решимостта и смелостта си да направим още една крачка напред в борбата с насилието срещу жените

припомняме, преди ден Светия синод излезе с официална позиция против ратифицирането на Истанбулската конвенция. Според духовниците този документ би довел до разпад на морала и до "втора смърт".