Категорично няма да се въвежда трети пол и да се признават еднополови бракове, защото Конституцията не го позволява.

Това увери в ефира на БиТиВи правосъдният министър Цецка Цачева.

"Категорично трябва да се знае - няма да се сменя българската Конституция, няма да се въвежда трети пол, няма в учебните програми да се въвеждат уроци или пояснения за хора, които имат различно усещане за себе си, извън жена и мъж. Нещо, което е в традициите. Няма да се признават чуждестранни бракове - еднополови", заяви Цачева.

Истанбулската конвенция осигурява системна защита на жертвите на насилие

Истанбулската конвенция осигурява системна защита на жертвите на насилие

Нека не губим решимостта и смелостта си да направим още една крачка напред в борбата с насилието срещу жените

Тя бе категорична, че Конституцията ни не позволява еднополовите бракове.

По Конституция бракът е доброволен съюз между мъж и жена и в контекста на Истанбулската конвенция понятието пол, което се употребява, то не заличава различието мъж и жена, биологичните белези между мъж и жена.

Относно спора с патриотите за Истанбулската конвенция, Цачева каза, че ще продължи добронамерено с колегите от коалиционното управление и с всички народни представители, които независимо от това дали са водени от политически вътрешни приоритети или пък от съмнения.

Почти 200 НПО-та подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенция

Почти 200 НПО-та подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенция

Жените и децата най-после да бъдат напълно защитени от държавата, искат в писмото

"Апелът ми е нека първо да прочетем, след което да коментираме този документ. Преди всичко това е най-всеобхватният документ от 2011 г. на Съвета на Европа, който за пръв път поставя толкова в сгъстен вид противодействието срещу насилието и защитата на жените, изравнявайки с конкретни действия това равнопоставяне, за което и ние имаме закон", подчерта министърът.

По думите й оттук насетне към тази конвенция има меморандум какво се влага във всяко едно понятие.

Патриотите искат ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция

Патриотите искат ГЕРБ да изтеглят Истанбулската конвенция

ПГ на ОП ще гласуват против

По инициатива на външно министерство поискахме от дирекция "Правни въпроси и международни отношения" да разяснят и такъв документ има предоставен на депутатите, изтъкна Цачева.

Относно изказването на коалиционния партньор Волен Сидеров, че все още не знае как ще гласува по време на вота, Цачева каза, че трябва да се има предвид конкретният повод за изказването на лидера на "Атака".

ВМРО няма да подкрепи Истанбулската конвенция

ВМРО няма да подкрепи Истанбулската конвенция

Искрен Веселинов: Конвенцията няма да бъде подкрепена независимо колко преводи ще й бъдат направени

"Става дума за конкретен въпрос, който е в правомощията на изпълнителната власт. Имаме добър диалог, коалицията е стабилна. Аз схващам и тълкувам това изказване на г-н Сидеров като желание по-бърдо да се решават въпроси, които са стояли с години и с месеци, аз съм убедена, че ще се намери вярното решение по този въпрос", изрази оптимизъм Цачева.

Правосъдният министър коментира и вота на недоверие. 

Волен Сидеров остава категорично против Истанбулската конвенция

Волен Сидеров остава категорично против Истанбулската конвенция

"Атака" ще гласува против в пленарна зала

Очаквах по-сериозни мотиви, отбеляза тя и коментира, че да се твърди, че има отказ от страна на правителството на Бойко Борисов за борба с корупцията и да се отричат всички стъпки - приетия антикорупционен закон, изключването на депутат от ГЕРБ заради съмнения за корупция, е най-малко несериозно. Цачева добави, че очаква с дебата по време на вота на недоверие да бъдат изяснени всички въпроси.

Патриотите се извъртяха за Истанбулската конвенция

Патриотите се извъртяха за Истанбулската конвенция

От "Атака" и ВМРО се разграничиха от позицията на Борис Ячев

Във връзка с посещението на канцлера на Германия Ангела Меркел, Цачева акцентира, че преди всичко е добре, че Меркел препотвърди още веднъж позицията за добро взаимодействие и сътрудничество между България и Германия за политиките, които са изключително важни за нас като газовия хъб "Балкан", Шенгенското пространство, приоритетите на българското председателство.

Меркел застана зад идеята за газов хъб във Варна
Обновена

Меркел застана зад идеята за газов хъб във Варна

Мотото "Съединението прави силата" е точно това, от което има нужда ЕС"

Получихме висока оценка за темите, които са теми и от дневния ред на европейското ни семейство, добави правосъдният министър.

Канцлерът на Германия подкрепи България за Шенген
Обновена

Канцлерът на Германия подкрепи България за Шенген

Много разчита на посещението на холандския премиер Марк Рюте на 6 февруари

Цачева коментира и констатациите на прокуратурата, че над 500 души, осъдени на лишаване от свобода или доживотен затвор, продължават да са на свобода.

Бях неприятно изненадана от тази информация. Още повече, че аз имам парламентарен въпрос от страна на народни представители. В тази връзка и потърсих информация. Тя обаче не се съдържа в ГД "Изпълнение на наказанията", а в прокуратурата. Знаете, че главният прокурор е предприел инициатива в кратък срок да бъде дадена пълната картина. Не е добре, но тук ще кажа, че заради това отклонение от изпълнение на ефективни присъди и наказание бяха направени промените в НПК в сила от 5-ти ноември миналата година, отбеляза тя.

Цачева изтъкна, че е приключила обществената поръчка за проследяващите устройства или така наречените гривни.

ГД "Изпълнение на наказанията" е в процедура по подписване на договора, така че тези устройства много скоро ще бъдат налични, каза тя и добави: "Надявам се те също да допринесат за невъзможност на лице да се отклони от процедура по изтърпяване на наказанията".