Зам.-председателят на ВМРО - БНД Искрен Веселинов изрази позицията на партията относно ратификацията на Истанбулската конвенция. Това стана ясно от официално съобщение до медиите.

Позицията на Искрен Веселинов е публикувана в личния му профил в социалната мрежа Фейсбук.

Цачева убедена, че Истанбулската конвенция ще бъде ратифицирана скоро

Цачева убедена, че Истанбулската конвенция ще бъде ратифицирана скоро

Постигнатото от Естония ще бъде продължено, увери Валентин Радев

"Истанбулската конвенция не може и няма да бъде подкрепена независимо колко и какви преводи ще й бъдат направени", заяви Веселинов в публикацията си.

"Чудя се на дръзновенния ентусиазъм на няколко активисти, които обясняват, че нещо сме се загубили в превода. Пълни глупости! Колкото по-коректно я преведат, толкова по-ясно ще стане от какво се притесняваме, защото на много места сега "джендър" е преведено просто като "пол", възмущава се зам.-председателят на ВМРО - БНД.

За притесненията на партията Веселинов обясни, че "истината ще стане видима от всеки, който прочете оригинала". По думите му всеки щял да започне да се чуди не е ли сбъркано заглавието на конвенцията - "тя жените ли брани или тези, които играят женска социална роля?????".

Искрен Веселинов уточнява, че той не говори само от името на колегите му от ВМРО. "Впрочем говоря не само от името на колегите от ВМРО - нито един член на групата на Обединени патриоти няма да подкрепи подобни текстове, които открехват вратата за либералния Содом и Гомор...", категоричен е Веселинов.

По рано днес Борис Ячев коментира в кулоарите на парламента, че патриотите вече са склонни да подкрепят Истанбулската конвенция, ако новият превод на Конвенция ги удовлетворява. Малко след това в редакцията на news.bg представители на ВМРО и "Атака" опровергаха думите му и се възпротивиха на изказването му от името на парламентарната група "Обединени патриоти".

"Атака" се разграничи от позицията на Ячев и са категорично против Истанбулската конвенция. Това стана ясно от официалната позиция на Волен Сидеров.

Волен Сидеров остава категорично против Истанбулската конвенция

Волен Сидеров остава категорично против Истанбулската конвенция

"Атака" ще гласува против в пленарна зала