Вътрешният министър Валентин Радев и правосъдният - Цецка Цачева, са първите ни двама министри, които бяха изслушани от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента в Брюксел. Правосъдният министър Цецка Цачева обясни, че ще работим за укрепване на европейското пространство на свобода, сигурност и правосъдие, заяви тя пред евродепутатите.

"Ще търсим съгласието, необходимо в общ интерес за укрепване на европейското пространство на свобода, сигурност и правосъдие", заяви Цачева.

Правосъдният министър обясни, че страната ни е готова за съвместно сътрудничество с Европейския парламент и по инициативи, които са от интерес за европейските граждани в областта на противодействието на престъпността и на домашното насилие.

Румен Радев с резерви към Истанбулската конвенция

Румен Радев с резерви към Истанбулската конвенция

Президентът иска изчерпателен дебат по темата

Припомняме, в столицата днес имаше протест в подкрепа на Истанбулската конвенция. Документът не е приет от партиите БСП, ВМРО, "Воля", а СДС искат само текстовете за защита от домашно насилие да бъдат включени в нашето законодателство. Осем министри от третия кабинет "Борисов" не подкрепиха конвенцията при обсъждането й в Министерския съвет.

На въпрос на европейските депутати за разногласията в България, относно ратифицирането на Истанбулската конвенция министър Цачева заяви, че до ратификация на документа ще се стигне след дебат в българския парламент и изрази надежда, че това ще стане скоро.

"Стремежът ни е постигане на конкретни резултати за утвърждаването на силна и единна Европа посредством съгласие, конкурентоспособност и кохезия. Защото просперитетът и икономическото ни развитието се основават на нашия фундамент - зачитане на основните права и свободи и принципа на върховенство на правото", допълни министър Цачева.

Цачева акцентира върху създаването на Европейска прокуратура, преговорите по проекта на Регламент за Агенцията ЕВРОЮСТ. Сред приоритетите ни е развитието на електронното правосъдие, регламента за електронната неприкосновеност, Директивата за борба с изпирането на пари по наказателноправен ред, както и Регламента за взаимно признаване на решения за обезпечаване и конфискация и др.

Създават Европейска прокуратура

Създават Европейска прокуратура

Общ правен инструмент спира незаконни активи да влизат в законната икономика

Попитана за предстоящото институционализиране на Европейската прокуратура, министър Цачева подчерта, че България, като един от инициаторите за създаването й, ще работи приоритетно съвместно с ЕК за структурирането и функционирането на тази нова европейска служба и изграждането на отношенията ѝ с партньорските институции и служби.

"Предвиждаме тази тема да бъде предмет на дискусия в рамките на Неформалното заседание на министрите на правосъдието и вътрешните работи в София в края на този месец. Допълнително въпросите, свързани с институционализирането на Службата, ще бъдат детайлно разгледани по време на двудневна конференция през март 2018 г. в София", отбеляза правосъдният министър.

По отношение на Регламента за Агенцията ЕВРОЮСТ, министър Цачева заяви, че страната ни ще работи интензивно по финализирането на тристранните преговори по проекта за регламент.

Приоритетите на Българското председателство на Съвета в областта на вътрешните работи бяха представени от вътрешния министър Валентин Радев пред Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента в Брюксел.

Евросъюза бе изправен пред комплексни заплахи за сигурността и безпрецедентен миграционен натиск, припомни вътрешният министър, информираха от ЕП. За тяхното овладяване се наложи прилагането на комплексни мерки, поясни Радев.

Протести посрещат Европредседателството

Протести посрещат Европредседателството

Ще протестират еколозите, привърженици на втория лифт на Банско и други

Българското председателство се отнася изключително отговорно към превантивните действия за сигурността, посочи министър Радев. Постигнатото от Естония ще бъде продължено, ще се осигури необходимата приемственост. Председателството ще се ръководи от принципите на гъвкавост, прозрачност и предвидимост, уточни той.

Основни приоритети в работата на Българското председателство ще бъдат по-ефективното управление на миграцията и повишаването на сигурността на европейските граждани. Граничната сигурност е изведена като хоризонтален приоритет, имащ отношение както към сигурността, така и към миграцията. И в областта на вътрешните работи ще се работи за бъдещето на страните от Западните Балкани, което е наш специфичен приоритет.

Изслушването е стандартна процедура в началото на всяко председателство. Валентин Радев и Цецка Цачева бяха първите министри, изслушани от евродепутатите.