С няколко протеста ще бъде отбелязано началото на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. 

Припомняме, че днес то се открива официално. 

Ще протестират еколозите, привърженици на втория лифт на Банско и други. 

Протестът в подкрепа на Истанбулската конвенция е единственият дневен протест. Всички останали граждански инициативи са след 17.00 часа.

Полицаите също насрочиха протест, но преди това от 8.30 часа в Министерския съвет синдикатите от КНСБ, които представляват интересите на работещите в системата на МВР, ще срещнат с премиера Бойко Борисов.

Взети са необходимите мерки за сигурност, увери по-рано МВР, в сила са и ограничения в движението. 

МВР подготвено за Европредседателството и 9 протеста утре

МВР подготвено за Европредседателството и 9 протеста утре

От Столична община зоват да се ползва повече градски транспорт

В 19.00 часа в Народен театър "Иван Вазов" ще започне Откриващ концерт на Българското председателство.

Изказвания ще направят президентът Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В рамките на шестте месеца, през които страната ни ще изпълнява този ангажимент, са предвидени 299 събития - предимно в София, но също и във Варна, Бургас, Пловдив, Велико Търново, Габрово, Русе и други градове.

България ще бъде домакин на среща на върха с участието на държавните лидери от страните-членки на ЕС и държавите от Западните Балкани.

В програмата са заложени 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение.

На експертно ниво е предвидено да се проведат над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството са планирани още около 85 събития.

Основни приоритети са кохезионната политика, интегрирането на Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и икономическият растеж с фокус върху единния цифров пазар.