Безотговорен е начинът на приемане на Истанбулската конвенция. Тази позиция изрази държавният глава Румен Радев в коментар пред медиите, след като връчи почетните значки и сертификати на над 120 младежи на ежегодната церемония на Международната награда на херцога на Единбург-България.

МС изпраща Истанбулската конвенция в Народното събрание

МС изпраща Истанбулската конвенция в Народното събрание

Захариева и Цачева убедили патриотичния фронт, че няма заплаха за Конституцията

Припомняме, на 3 януари т.г. министрите от третия кабинет "Борисов" приеха Истанбулската конвенция и дадоха възможност да бъде разгледана в парламента.
На брифинга след заседанието външният министър Екатерина Захариева заяви, че документът няма да доведе до разрешаване на еднополовите бракове у нас и тя не признава и третия пол.

Малко по-късно вицепремиерът Валери Симеонов призна, че осем министри не са подкрепили проекта на конвенцията. Сред тях има и министри, излъчени от ГЕРБ.

8 министри гласували против Истанбулската конвенция, разкри Симеонов

8 министри гласували против Истанбулската конвенция, разкри Симеонов

Вицепремиерът не гледал как гласува Бойко Борисов

Изчерпателен дебат по темата иска президентът. Виждате, че случаят в Нови Искър показа, че един педофил с ефективна присъда може да вилнее в продължение на години при пълното безразличие на местна власт, на държавни институции, на обществото, коментира той. Това е много сериозно, допълни президентът.

Ние и сега имаме закони, които защитават и правата на жените, и на децата и са срещу домашното насилие, но не можем да ги приложим, явно както трябва, а бързаме да поемаме международни ангажименти, без да знаем точно за какво става въпрос и без да сме провели един наистина задълбочен дебат.

Това е безотговорно, категоричен бе президентът Радев. Борбата с домашното насилие и насилието над деца, според него, трябва да се води от полицията и съда. Трябва да знаем какво се подписва и какво се ратифицира, а не постфактум да установяваме какво сме приели, подчерта държавният глава.

Припомняме, омбудсманът Мая Манолова се обяви в защита на Истанбулската конвенция.
От БСП и от ВМРО не искат документът да се приема от парламента и категорично осъждат новите ценности, които постепенно биха се приложили след одобрението на документа.
От СДС са против приемането на самата Истанбулска конвенция, но искат добрите текстове за защита на жените от насилие да бъдат приети в българското законодателство.
От партия "Воля" също не желаят Конвенцията да бъде приета.