Ден след като от правителството одобриха Истанбулската конвенция и документът бе изпратен за обсъждане в парламента, от Съюза на демократичните сили (СДС) се противопоставиха на ратификацията на документа. Това стана ясно от прессъобщение от СДС, изпратено до медиите.

МС изпраща Истанбулската конвенция в Народното събрание

МС изпраща Истанбулската конвенция в Народното събрание

Захариева и Цачева убедили патриотичния фронт, че няма заплаха за Конституцията

От СДС предлагат Истанбулската конвенция вместо да бъде ратифицирана от парламента, текстовете, които наистина са защита от насилие, да бъдат приети в българското законодателство.

Ние не можем да премълчим опасността да бъдат поставени под съмнение традиционните ценности на българското общество, за сметка на сляпо приемане на документ, където се казва, че пол означава "социално изградени роли", въвежда се понятието "социален пол" и се предвижда децата ни да изучават в училище "нестереотипни роли на пола", се казва в становището на сините.

От СДС припомнят, че те са първата партия, настоявала за членството на България в Европейския съюз. Условието за това членство е било запазване на националната идентичност и спазване на европейското верую "Единство в многообразието".

8 министри гласували против Истанбулската конвенция, разкри Симеонов

8 министри гласували против Истанбулската конвенция, разкри Симеонов

Вицепремиерът не гледал как гласува Бойко Борисов

"В нашата вяра и традиция има само два пола - мъже и жени. За нас понятието "социален пол" не съществува не само в правния, но и в ценностния ни свят. Българското общество е консервативно, а не либерално, както се опитват да внушат някои политически и неправителствени организации", пишат от партията на Божидар Лукарски.

От партията му припомнят, че именно здравите семейни и родови традиции, ценностите на християнската вяра са помогнали на българския народ да оцелее при петвековното турско робство, описано от тях като "османско робство". Тези традиции са помогнали и при половинвековното насилствено налагане на атеизма по времето на комунистическия строй.

"Не можем с лека ръка да загърбим тези ценности и да подпомогнем началото на тяхната ерозия чрез приемането на един документ", се казва в позицията.

От СДС отчитат добрите намерения на Истанбулската конвенция за защита на жените и децата от насилие, но не приемат противоречията в документа. "От една страна, тя е създадена да защити жените от насилие, от друга - широко отваря вратата за това насилие", се казва в позицията на СДС.

От партията поясняват, че с въвеждането на понятието "социален пол", т.е. пол по избор, жените се излагат на опасност от мъже, които се представят за жени.

Даването на статут на бежанец на всеки чужденец, който в родината си е преследван заради "особености на пола" ще легализира пребиваването в Европа на хора, които ще се позовават на трудно доказуеми причини за тяхното основание да търсят убежище, се казва в становището.

Надяваме се своята позиция, относно Истанбулската конвенция, да заяви и Българската православна църква, завършва обръщението на СДС.

Припомняме, от ВМРО и от БСП се обявиха против ратификацията на Истанбулската конвенция.