На редовно заседание в сряда кабинетът Борисов-3 ще разгледа Истанбулската конвенция, научи News.bg от свои източници.

Припомняме, от ВМРО остро скочиха срещу разглеждането на документа от Министерския съвет и успяха да отложат този въпрос през миналата година, но явно правителството все пак ще се занимае с Конвенцията през настоящата 2018 г.

Казваме „Не” на насилието, присъединявайки се към Истанбулската конвенция

Казваме „Не” на насилието, присъединявайки се към Истанбулската конвенция

Екатерина Захариева я подписа от името на България

От ВМРО оспориха текстовете в края на 2017 г, обяснявайки, че лобита натискат България да узакони трия пол. От ВМРО категорично са против ратифицирането на този документ. Според партията, под заглавие: "За домашното насилие" Конвенцията налага учебни програми за изучаване на нестереотипни роли на пола като хомосексуализъм и травестизъм.

Освен това, според ВМРО, конвенцията съдържа редица скандални текстове, атакуващи основополагащи категории за българите като мъжки и женски пол, семейство от мъж и жена, правата на родителите, правото на свободно вероизповедание и др.

ВМРО не иска Конвенцията за еднополови бракове у нас

ВМРО не иска Конвенцията за еднополови бракове у нас

Документът е за борба с насилието над жени и домашното насилие

Изучаването на хомосексуализма и травестизма се стимулира на всички образователни нива - от детската градина до университетите.

От ВМРО са притеснени, че текстове в Конвенцията дават възможност и за узаконяване на еднополовите бракове.

Освен това гласуването на Истанбулската конвенция ще задължи България да дава статут на бежанец на всеки чужденец с особености на пола. Това означава, че всеки транссексуален от трета държава може да получи гарантиран статут на бежанец у нас, тъй като в родината си е преследван заради особености на пола, обясняват още от партията.

Припомняме, през април месец 2016 г. от името на България подписа под Истанбулската конвенция постави правосъдния министър тогава Екатерина Захариева.

За ратифицирането на Конвенцията настояват редица организации, включително и защитаващи правата на децата.

По-късно през деня от пресцентъра на МС разпространиха дневния ред за редовното заседание, което ще се проведе утре от 10 часа. 
Като т.6 от Дневния ред
е записано: Проект на решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, подписана на 24 април 2-16 г. Предложението се внася от министъра на правосъдието Цецка Цачева.