В официално свое съобщение до медиите от ВМРО твърдят, че международни лобита натискат България да узаконим "третия пол". Партията силно се противопоставя на "Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие", известната като Истанбулска Конвенция. В документа се налагали учебни програми за изучаване на хомосексуализъм и травестизъм. Конвенцията също създава възможност за налагане на еднополови бракове, според патриотите.

Движението е силно против ратифицирането на документа. Под заглавие за домашното насилие, Конвенцията налага учебни програми за изучаване на "нестереотипни роли на пола" като хомосексуализъм и травестизъм.

Австралия узакони гей браковете

Австралия узакони гей браковете

Гей знаменитости прегръщаха депутати и граждани

Според патриотите съдържанието на Конвенцията съдържа скандални текстове, "атакуващи такива основополагащи категории за българите като мъжки и женски пол, семейство от мъж и жена, правата на родителите, правото на свободно вероизповедание и др". "Пол означава социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и мъжете". ВМРО се противи и на това, че Конвенцията ще задължи България да дава статут на бежанец на всеки чужденец с "особености на пола".

30 граждански, християнски и други организации за защита на семейството са се обърнали с молба за недопускане на ратификация на Истанбулската конвенция към зам.-министър председателя по обществен ред и сигурност Красимир Каракачанов.

Православна Гърция каза "не" на гей браковете

Православна Гърция каза "не" на гей браковете

Решението идва часове преди 1 декември

Каракачанов пусна и писмо до Началника на кабинета на премиера Бойко Борисов, в което категорично се противопостави на приемането на тази Конвенция. В писмото се настоява тази Конвенция да бъде подложена на широк обществен дебат и едва тогава да бъде разглеждана по същество.

Сред доводите на патриотите да не бъдат приемани подобни текстове са зачестилата практика трансексуални мъже-спортисти да се състезават в женски дисциплини и да доминират сред жените при вдигането на тежести, бягането, борбата, колоезденето, американския футбол, баскетбола, смесените бойни изкуства и др; училища ще подлежат на санкции, ако не позволяват на момчетата, които се идентифицират с женския пол, да използват тоалетните и баните на момичета и обратно; Конвенция ще доведе до обвинения в насилие срещу родители, ако откажат да третират своето момиче като момче, при положение, че дъщеря им е пожелала това.

ЛГБТИ организации осъждат забраната на гей парада в Анкара

ЛГБТИ организации осъждат забраната на гей парада в Анкара

Шествието забранено, за да не предизвика провокации

В официалното становище на ВМРО пише, че "Конвенцията има за цел да премахне всяка "традиция, основаваща се на стереотипни роли на половете".

Патриотите изтъкват, че Словакия е спряла всяко движение за ратификация на Конвенцията след остра полемика. След опит да бъде тихомълком гласувана, разгорещени дебати се разгарят и в Хърватия, която също отхвърля Истанбулската Конвенция. Тя е отхвърлена и в Латвия, Унгария.

По думите на националистите "цяла Източна Европа е взривена от Истанбулската конвенция". Те смятат, че подобен документ ще даде власт на ЛГБТ активистите да атакуват "единствените два пола - мъжки и женски, за атака срещу традиционното семейство и за налагане на хомосексуалния модел с подкрепа на държавата".