Европейската комисия и Европейският парламент призоваха Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана в законодателствата на всички държави членки на Общността.

Призивът е към държавите, които все още не са имплементирали текстовете на конвенцията в законодателствата си. Всички държави членки са подписали конвенцията, но само 17 от тях са я ратифицирали. Това са Австрия, Белгия, Германия, Дания, Естония, Испания, Италия, Кипър, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция и Швеция. Останалите 11 държави все още не са приложили текстовете, като сред тях е и България.

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция
Обновена

Кабинетът оттегли Истанбулската конвенция

Заради създалото се обществено напрежение

Снощи в Европейския парламент в Страсбург се проведе дебат относно ратифицирането на конвенцията. ЕК беше представена от зам.-председателя на Комисията Андрус Ансип, който заяви, че конвенцията няма скрити цели и че нейната истинска цел е да се бори срещу насилието над жените. Според Ансип Истанбулската конвенция е предизвикала интензивни обществени дебати в някои държави заради грешния превод и неправилно тълкуване на термина "джендър".

"Има притеснения, че ратифицирането на конвенцията ще принуди държавите членки да признаят еднополовите бракове или да дават статут на бежанец на транссексуални или интерсексуални лица. Нека бъда много ясен. Целта на конвенцията е да се бори с насилието срещу жените, няма никаква друга скрита цел", категоричен бе Ансип. По думите му държавите членки трябва да направят всичко по силите си, за да ратифицират възможно най-скоро конвенцията и да намалят максимално насилието срещу жените.

анкета

Запознахте ли се с Истанбулската конвенция?

Виж резултати

Да 33.7%

Не 28.8%

Чакам новия превод 5.6%

Чета и слушам мнения 18.8%

Без значение е 13.0%

И председателят на ЕП Антонио Таяни акцентира върху важността на дебата около конвенцията.
Европейските депутати от основните политически групи в ЕП също призоваха 11-те държави да ратифицират конвенцията.

Според европейските социалисти документът не е идеология, а опит за защита на жените от насилие, съобщи БНТ. По думите на Кристин Револ Далон Бонефоа от Партията на европейските социалисти правителството на България, която в момента председателства Съвета на ЕС, оттегля Истанбулската конвенция от парламента, докато "жените в цяла Европа продължават да бъдат бити, изнасилвани, тормозени и дори убивани поради единствената причина, че са жени".

Евродепутатите от Европейската народна партия (ЕНП) също са категорични, че Истанбулската конвенция е най-добрият инструмент за борба с насилието срещу жени.

Нинова: Кабинетът е против народа, отказвайки референдум за Истанбулската конвенция
Обновена

Нинова: Кабинетът е против народа, отказвайки референдум за Истанбулската конвенция

НС разглежда референдума на БСП

Думата взе и евродепутата от ВМРО Ангел Джамбазки. От своя страна той заяви, че представлява България и правителството на страната в ЕП и че смята за неприемливи думите на колегите си от ЕП по отношение на България. "По-голямата част от вас доказаха, че разговорът за тази конвенция е политически и става дума за леви позиции. Разбирам, че част от депутатите искат да си играят на комунизъм и леви позиции, но просто не са живели във време на комунизъм. Ние сме против насилието, но в този документ има "джендър" идеология", категоричен бе Джамбазки.

С бели балони почетоха паметта на загинали през последните месеци жени

С бели балони почетоха паметта на загинали през последните месеци жени

Няма как да избягаме от темата за Истанбулската конвенция