Политиката за равнопоставеност между половете бележи голям регрес и се намира все по-надолу в дневния ред на обществото. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова при откриване на дискусията, посветена на "Правата на жените", която се проведе в София. Събитието бе организирано от Фондация Фридрих Еберт и Български фонд за жените.

Регресът, по думите й, се дължи най-вече на финансовата, стопанска и икономическа криза, завладели света.

"Къде е волята ни като общество да се преборим с насилието над жени? Къде е волята за промяна на законодателството?" Тези въпроси отправи вицепрезидентът.

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Всеки здравомислещ християнин е против насилието

Йотова припомни рубриката на предаването "Панорама" - "Къде сме ние?": "С помощта на тази рубрика бих искала да направя една статистика за нагласите на българското общество за равнопоставеността между мъжете и жените."

Йотова изрази съжаление, че разликата в заплащането между мъжете и жените остава. Най-ниските стойности на разминаване са 5% в Италия, а най-високите в Естония - 27%.

Безработицата също е по-висока при жените, отколкото при мъжете. За жените тя е 25%, а за мъжете едва 19%.

Йотова допълни, че най-високият процент на жени в управлението на фирми в цяла Европа е във Франция, с близо 40% участие.

Истанбулската конвенция не защитава само жените

Истанбулската конвенция не защитава само жените

Протест издигна плакати: "Любовта не боли", "Истинските мъже не бият"

7% от европейските граждани отчитат, че трябва да има участие на жените в парламентарните среди. Други 70% от европейските граждани изтъкват, че трябва да има законодателни мерки за равнопоставеност между мъжете и жените. В друго проучване 86% от европейските граждани смятат, че могат да бъдат представени от жени политици.

Илияна Йотова коментира и дискусията, която се разгоря у нас във връзка с т.нар. Истанбулска конвенция. Според нея изобщо не се е чул гласът на жертвите на насилие в бурния поток от популистки изказвания.

По ирония на съдбата, подчерта вицепрезидентът, в деня, в който правителството оттегли конвенцията, една млада жена бе пребита до смърт от приятеля си, въпреки че за насилието над нея са знаели всички.

"Дискусията относно законодателните промени за насилието срещу жените спря още преди да е започнала", отбеляза Илияна Йотова.

30% от българите смятат, че с конвенция се въвежда трети пол

30% от българите смятат, че с конвенция се въвежда трети пол

22% от българите са били жертва на домашно насилие

"Недопустимо е темата за правата на жените да се използва като политическо оръжие, често в ръцете на популисти", заяви още вицепрезидентът. Залитането към мними традиционни ценности, породено от безпомощността да се осигурят възможности и равен шанс за жените, Илияна Йотова определи като феномен, който заслужава сериозна дискусия.

"Обществото не бива да бъде безучастно към насилието, защото така се превръща в значителна част от проблема. Не смея да си помисля, че сме привикнали към новините за насилие над жени, деца, възрастни хора", отбеляза вицепрезидентът и допълни, че отношението към най-уязвимите групи от обществото е признак за неговия прогрес.