С мирна демонстрация граждани настояха правителството да изведе докрай усилията за приемане на Истанбулската конвенция.

На площада пред Народното събрание те издигнаха транспаранти с надписи: "Ратифицирайте Истанбулската конвенция сега!", "Любовта не боли", "Истинските мъже не бият", "Не скатавай - изправи се срещу насилието".

Протест в защита на Истанбулската конвенция посреща председателството

Протест в защита на Истанбулската конвенция посреща председателството

Джендър не е мръсна дума и ние не сме Фейсбук организации

Велина Тодорова, участник в протеста заяви, че от години се борят за въвеждането на подобно законодателство. "Истанбулската конвенция ще задължи държавата да ги въведе, да ги прилага, не че нямаме закони, но факт е, че не се спазват. Законите не се познават от съда. Законът за домашното насилие не се прилага както трябва. Съдът не знае как да оценява фактите, които му се предлагат от страните. Стига се до злоупотреби, неправилно тълкуване. Искаме обществото да признава еднакво всички, да няма насилие между половете. Всички сме равни и всички могат да допринасят за развитието на това общество", настоя Тодорова.

Живка Маринова от своя страна допълни, че се злоупотребява с твърденията, че тази конвенция защитава само жените. "Тя наистина има в името си, че се бори срещу насилието срещу жените, но това е конвенция, която защитава от насилие и двата пола, защото както жени, така и мъже стават жертви на насилие и тази конвенция е в полза на всички тях. Затова спекулациите, че ще се въвежда трети пол, това е пълно безхаберие от страна на тези, които го тиражират и не са се запознали с някои елементарни определения", коментира Маринова. 

Тодорова изтъкна още, че законодателството, регламентиращо защитата на жените жертви на домашно насилие, не се спазва, първо защото не се познава. "Няма добри механизми за прилагането му, няма достатъчно мерки и няма достатъчно деяния, които са специфични форми на насилие срещу жените, които са криминализирани. Нашият процес - граждански и наказателен не е пригоден да обслужи жертвата. Няма достатъчно гаранции, че една жертва като влезе в съд, в производство ще бъде защитена да се пази нейното достойнство", коментира тя.

Румен Радев с резерви към Истанбулската конвенция

Румен Радев с резерви към Истанбулската конвенция

Президентът иска изчерпателен дебат по темата

По думите на Тодорова има много неща, които нашият законодател отдавна е трябвало да въведе в България.  "Така че подкрепяме правителството до край да изведе този въпрос и народното представителство да намери кураж и сили, за да ратифицира тази конвенция. Третият пол, еднополовите бракове са друга тема. Ще водим дебат и по нея, но тази конвенция няма нищо общо с третия пол", заяви Тодорова.

Женски организации защитават Истанбулската конвенция

Женски организации защитават Истанбулската конвенция

Истанбулската конвенция не третира гей браковете, според женски организации