16 неправителствени организации настояха за ратификацията на Истанбулската конвенция. Това стана ясно по време на пресконференция. Експертите оспориха твърденията, че едва ли не конвенцията въвежда третия пол в законодателството.

Националната мрежа за деца, която обединява 140 неправителствени организации, също обяви подкрепата си за документа.

Георги Богданов, председател на Националната мрежа за децата, заяви, че в знак на общо действие на 11 януари от 11.00 часа ще се състои протест в подкрепа на конвенцията. Припомняме, че и МВР-синдикатите обявиха протест на тази дата, когато също така за протести се готвят и природозащитници, но и поддръжниците на изграждането на втори лифт в Банско.

Албена Койчева, адвокат към Фондация "Български център за джендър изследвания" изтъкна, че преводът на понятието "джендър" като социален пол е станало причина за бурната реакция. Нито един текст на Конвенцията, обаче не визирал понятията трети пол, транссексуалност или обучение, което подронва "българските традиции". Обяснителният доклад на авторите на конвенцията уточнява употребява понятието "джендър". Проблемът е, че в работния превод на конвенцията, то е преведено като социален пол.

Истанбулската конвенция обръща внимание на всички аспекти, които касаят работата по превенция, информиране, обучение, закрила, реакция и помощ на пострадали от насилие. Конвенцията ще допринесе за въвеждане на официална статистика от страна на държавата за случаите на домашно насилие, основано на пола, по-голяма давност за тези престъпления, осигуряване на бързо и ефективно разследване на случаите на домашно насилие. Конвенцията цели защитата от насилие за най-уязвимите групи - това са жените и децата.

Около 1 млн. българки са жертва на домашен тормоз. Тези модели се възпроизвеждат и в училищната среда. 67% от 1 839 случаи на насилие при деца за 2015 г. са в домашна среда.

Катя Кръстанова от Фондация "Анимус" обясни, че една от ползите от приемането на конвенцията е въвеждането на задължението за лекарите да сигнализират органите на реда за случаите, в които са прегледали жертви на домашно насилие.

Експертите са категорични, че се насажда разбирането, че джендър е мръсна дума. Адвокат Надежда Корбонова обясни, че 23 години в България се създават и съществуват организации в защита на жени, преживели насилие. Благодарение на тях бе възможно създаването и прилагането на Закона за защита от домашното насилие. "Ние не сме фейсбук организации - ние се борим срещу насилието", каза още тя.