Министерски съвет прие решение, с което оттегля внесената в НС за ратификация Конвенция на Съвета на Европа за превенция борбата с домашното насилие над жени и деца (Истанбулската конвенция - б.р.). Това каза на брифинг в Министерски съвет правосъдният министър Цецка Цачева.

Цачева посочи, че в това време са се чули гласовете на неправителствени организации, на Българската православна църква, както и на други религиозни вероизповедания. Тя припомни, че група народни представители са внесли искане в Конституционния съд за даване на отговор Конвенцията на Съвета на Европа противоречи ли на Конституцията на България.

"При така създалото се обществено напрежение, при ясно заявената воля на министър-председателя при негово интервю от средата на месец януари, че Конвенцията може да бъде ратифицирана от парламента само при наличие на консенсус, стъпката която днес предприе Министерски съвет, е обоснована. Тя е за оттегляне на внесената в Народното събрание Конвенция на Съвета на Европа, както и за отмяна на решението на Министерски съвет, с който е одобрен законопроекта за тази ратификация", заяви Цачева.

Нинова: Кабинетът е против народа, отказвайки референдум за Истанбулската конвенция
Обновена

Нинова: Кабинетът е против народа, отказвайки референдум за Истанбулската конвенция

НС разглежда референдума на БСП

Припомняме, по-рано днес депутатите разгледаха предложението на БСП да се проведе референдум относно ратификацията на конвенцията. Предложението беше отхвърлено от НС с 121 гласа "против" и 67 гласа "за".

анкета

Запознахте ли се с Истанбулската конвенция?

Виж резултати

Да 33.7%

Не 28.8%

Чакам новия превод 5.6%

Чета и слушам мнения 18.8%

Без значение е 13.0%

Цачева настоя, че трябва да се изчака решението на КС и в зависимост от неговия отговор ще бъдат извършени изменения и допълнения в сега действащи закони във връзка с превенцията и противодействието насилието над жени.
Промени ще има в Наказателния кодекс и Закона за домашното насилие.