С разбиране и симпатия към позицията на Българската православна църква спрямо Истанбулската конвенция се отнася руският патриарх Кирил. Това заяви той в интервю пред български медии, цитиран от БНР.

Припомняме, от Българската православна църква не подкрепят ратификацията на Истанбулската конвенция. Мнението на членовете на Светия Синод е, че Конвенцията води до духовна смърт.

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Истанбулската конвенция води до духовна смърт, предупреждава Светият синод

Всеки здравомислещ християнин е против насилието

Патриарх Кирил е доволен, че и Русия не е подписала и ратифицирала документа. "Този документ декларира, че намесата в семейството от страна на съответните организации е панацея срещу семейното насилие и насилието над жените. Категорично сме против това", заяви патриархът на Москва и Цяла Русия.

По думите му Истанбулската конвенция предвижда отношение към еднополовите съюзи както към семействата, а православната църква категорично не приема тези съюзи по богословски съображения.

Руският патриарх Кирил идва в България

Руският патриарх Кирил идва в България

Очаква се да пристигне в началото на март

Очаква се руският патриарх да пристигне на 2 март за участие в честванията по случай 140-ата годишнина от Освобождението на България от турско робство.

Според руския патриарх Кирил църквата помага и за освобождаването на човека от робството на насажданите от масовата култура нови идоли. Според него политическата свобода не е достатъчна, защото не гарантира истинската свобода на духа: "Човек може да бъде политически свободен и същевременно в плен на модата, на лъжливи ценности, на някакви идеали, агресивно насаждани от медиите и от масовата култура", смята патриарх Кирил.

Според него християнството дава възможност на човека да оценява случващото се около него, да остане свободен и да оценява случващото се, изхождайки от християнските си убеждения. "Ако църквата се справи с тази задача, много ще помогне на съвременния човек да остане свободен. А това означава да запазим надеждата за пълноценен живот, защото материално богатият и духовно несвободен човек не може да бъде щастлив", заяви руският духовен лидер.

Радев убеден, че отношенията ни с Русия са подкопани от прехода

Радев убеден, че отношенията ни с Русия са подкопани от прехода

Държавният глава вярва, че ще преживеят „политическата зима“

Той призна, че повечето млади хора в Русия не ходят на черква. Патриарх Кирил смята, че богословските отношения с другите християнски църкви са в период на застой и не вижда перспектива за напредък в скоро време.

По думите му вината за това не е на православните: "Постоянно казваме на нашите протестантски братя, че трябва да има повече свобода и сила на духа, за да казваме "не" на силните на деня. Православните са се научили да казват "не", защото сме имали много трудна история, включително на отношенията с властта. За съжаление в протестантския свят наблюдаваме капитулация на основните християнски идеи пред либералните философски подходи към личността на човека".

Според него въпреки непреодолимите засега богословски различия обаче, остават сфери на добро сътрудничество на православните с католиците и протестантите. "В момента се създава диалог между православната, католическата църква и протестантските църкви с цел оказването на хуманитарна помощ в Сирия".

Относно ситуацията в Украйна патриарх Кирил разказа за гонения на православните християни в Украйна. По думите му там чрез насилие са овладени 50 храма. А местните власти и националистическите сили наричат каноничната Украинска православна църква "църква - окупатор".

"Ситуацията е чудовищна. За съжаление не съм чувал критики към Украйна за нарушаване на човешките права и религиозните свободи. Според него Украинската православна църква е единствената потенциална миротворческа сила в разделената страна, защото нейната енория е и на изток, и на запад, и в центъра.

Патрирах Кирил е категоричен, че в съвременна Русия църквата е отделена от държавата, която по никакъв начин не се меси в църковните дела. В миналото от името на църквата е говорел императорът, а църквата е мълчала. "Обществото не е чувало гласа й по най-важните злободневни въпроси. Това е резултат от цезаропапизма. След това е настъпило тежкото време на гоненията. За никакъв цезаропапизъм не е ставало дума. Ставало е дума за оцеляване. Знаете, че стотици хиляди мъченици са загинали на територията на бившия Съветски съюз, запазвайки верността си към църквата и православната вяра", каза руският патриарх в интервю за български медии.