"Еврофилията не означава русофобия". Опитите за политическа изолация на Русия не носят изгоди за нито една от страните. Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и да вървят напред.
Това заяви президентът Румен Радев в интервю за Информационната агенция на Русия ТАСС. Резюме от интервюто бе изпратено до медиите от администрацията на президента.

"Връзките между нашите народи са живи, особено на чисто човешко, емоционално, културно и религиозно равнище. Но в политически и икономически план тези отношения бяха подкопани по времето на прехода ", заяви президентът Радев.

Руският патриарх Кирил идва в България

Руският патриарх Кирил идва в България

Очаква се да пристигне в началото на март

Относно предстоящото честване на 140-годишнината от подписването на Санстефанския мирен договор президентът заяви, че договорът "възкреси България" в границите, за които са мечтали българските възрожденци. Президентът не премълча, че Берлинският договор и "целият 20-и век" са изменили границите на Балканите и сега много хора с българско самосъзнание живеят извън пределите на своята родина.

Румен Радев отчете, че въпреки немалкото опити за ревизиране на историята за тези 140 години, особено последните 10, но българското Освобождение още повече заздрави връзките между нашите два народа.

Румен Радев потвърди поканата към Путин за 3 март 2018г.

Румен Радев потвърди поканата към Путин за 3 март 2018г.

В поздравителния си адрес на българският държавен глава до руския президент

Румен Радев очаква на честването на връх Шипка да присъства Негово Светейшество патриархът на Москва и цяла Русия Кирил. Очакваме до края на годината посещение от руския президент Владимир Путин, защото тези събития заслужават да ги почетем съвместно, заяви Румен Радев.

Българският президент напомни, че България е дала на славянските народи писменост и се гордее с това свое постижение. Най-силните връзки между българския и руския народ са духовните и затова "те ще преживеят всяка политическа зима", се казва в интервюто на Румен Радев пред ТАСС.