Директорът на Националната служба "Охрана" генерал Ангел Антонов е подал оставка във вторник вечерта. Информацията е потвърдена от Министерския съвет и от администрацията на президента.

Заявлението се разглежда на днешното заседание на Министерския съвет

Шефът на НСО подал оставка

Шефът на НСО подал оставка

Има съмнения, че причината са прокурорски проверки

Информацията за смяната на генерал Антонов се появи преди седмица, но тогава от президентската администрация отрекоха това да е факт.

Прокуратурата погна НСО

Прокуратурата погна НСО

Твърди се, че е заради разхищение на средства

Очаква се Антонов да стане консул на България в град Санкт Петербург.

Малко по-късно от МС съобщиха, че Министерският съвет е приел оставката на началника на НСО генерал-лейтенант Ангел Антонов. Това съобщиха от Министерския съвет.

Ген. Антонов е депозирал пред Президента на Република България писмо, с което желае да бъде освободен от поста. Решението на Министерския съвет във връзка със съгласувателно писмо от администрацията на Президента, каквото е изискването на Закона за НСО.

Припомняме, във Военно-окръжната прокуратура е започнала проверка по няколко сигнала, подадени от служители на НСО. Според тях ловни излети на Антонов били маскирани като командировки. Той е ловувал в ловното стопанство "Кричим".

През 2017 година НСО беше замесено в скандал относно джиповете на държавните горски стопанства.

Антонов има дългогодишна кариера в МВР. Той получи поста по предложение на правителството през 2014 г. и беше назначен на поста от президента Росен Плевнелиев.

През юни 2017 г. в НСО провериха всички служители, които отговарят за сигурността на автомобилите след като имаше липсващи и разхлабени болтове на колата на председателя на ВКС Лозан Панов. Проверката се осъществи заради сигнала с развитите болтове на автомобила на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

В мандата на президента Плевнелиев Андонов получи и звание генерал. С една степен по-високо от нужното за поста в НСО.

През октомври 2017 г. се появи информация, че президентът Румен Радев има намерение да смени шефа на Националната служба за охрана.