На официална среща в Брюксел премиерът Бойко Борисов и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер обсъдиха възможностите за сътрудничество по проектите за свързаност на Западните Балкани и Европейския съюз.

Борисов изтъкна нуждата от партньорство, което да доведе до резултати, подпомагащи развитието на региона. Министър-председателят даде пример с инициативите на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

За срещата в София през декември с лидерите на страните от Западните Балкани Борисов посочи, че е завършила с конкретни финансови ангажименти. Още разговори по темата предстоят в Лондон с ръководството на ЕБВР.

Интересът към региона е голям, коментира Вернер Хойер. От ЕИБ разглеждат дигиталната свързаност като основен приоритет. Хойер пое ангажимент от името на ръководството на банката да помагат за успеха на Българското председателство и неговите приоритети.

Борисов посочи, че ЕИБ е банката, с която в България работим перфектно. За нас ще бъде чест, ако сте наши партньори по темата за Западните Балкани, акцентира премиерът. По думите му свързаността на инфраструктурата в региона е основа за неговото развитие и за европейската перспектива на страните.

Премиерът изрази и готовността си да запознае ръководството на ЕИБ с индивидуалните потребности в областта на инфраструктурата на всяка една държава. Борисов подчерта и изключителната важност не само за региона, но и за цяла Европа, на трансевропейските коридори, чието изграждане се нуждае от допълнително финансиране.