Сега не е моментът за ратификация на Истанбулската конвенция според държавния глава Румен Радев.

По темата с ратификацита на Истанбулската конвенция в президенството разкол няма. В това увериха както държавният глава Румен Радев, така и вицето Илияна Йотова.

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Народът трябва да се произнесе за или против ратификацията

"Нямаме различия по темата с Истанбулската конвенция", заяви Йотова в отговор на въпрос за разминаване на мнението с това за президента. Президентът също потвърди, че няма разкол в Президентството по отношението на конвенцията.

Радев призова парламентът да прояви разум. Според него трябва да се обновят законите, за да има реална защита на правата на жените и децата.

"Сега не е моментът да ратифицираме тази конвенция", смята държавният глава.

"Истанбулската конвенция е показателна какво не трябва да се прави. Да подписваме документ, който не е дебатиран тук. Също така от сърцето на Европа да се дават декларации, че ние ще приемем тази конвенция, без да се е произнесъл българският парламент. И много важно, без да е изчерпан, задълбочен, пълноценен дебат." Това заяви Радев в подкрепа на думите си, че българската политика трябва да се прави вътре и отстоява навън.

Румен Радев: Парламентарната република атрофира

Румен Радев: Парламентарната република атрофира

Държавният глава настоя да отстояваме демократичните си права

По повод вота на недоверие към правителството Радев заяви: "Трябва да си отговорим първо на въпроса има ли корупцията в България. Очевидно има. Трябва да си отговорим като общество как ние се противопоставяме на нея. За мен вотът на недоверие е част от усилията, които полага общество за справяне с проблема корупция."

На въпрос за взаимоотношенията с институциите, Радев подчерта, че няма война между тях.
"Да, има определени ценностни разминавания", заяви президента и обясни, че с премиера работят добре.

"Но не приемам български премиер и германски канцлер да оповестяват своето решение за покана на чужд държавен глава в България, а българският президент да го научава от медиите. Това не го считам за обида към мен, а към България и това нарушава духът на Конституцията." добави той.

На въпрос колко често се вижда с лидерът на БСП Корнелия Нинова, Радев отговори:
"С г-жа Нинова се виждам толкова често,колкото и с премиера и председателя на НС."

Той сподели, че има свои позиции и виждания и няма странно, ако те са близки до позициите на някоя политическа сила.

По думите му президентът не дължи обяснение, ако не подкрепя властта.

"Времето, когато президентът беше безкритичен наблюдател на действията на парламента и правителството, отмина."

На въпрос дали обмисля смяна на шефа на НСО във връзка с проверката на прокуратурата Радев заяви: "Началникът на НСО не е подавал рапорт за освобождаване."

Шефът на НСО подал оставка

Шефът на НСО подал оставка

Има съмнения, че причината са прокурорски проверки

Радев заяви, че мандатът на предишния президент е бил белязан със срив в авторитета на институцията, която е загубила контрола над ДАР и НСО. ДАР от пряко подчинена на президента станала пряко подчинена на МС.

"През годините от президентството се отнемат правомощия", добави още Радев.

"Нямам никакво намерение да създавам самостоятелен политически проект", категоричен беше президентът.

По темата с изтребителите Радев зави, че не е повдигал той темата и не се е конфронтира с никой. Той заяви, че в процеса на модернизация на армията трябва да има откритост, прозрачност, конкурентоспособност.

Той посочи по-важни проблеми като бедност, демографска криза, престъпност, корупция. Радев изрази и очакване правителството и парламента да си напишат домашното по- бързо, защото това очакват хората.