Парламентарната република атрофира. Това мнение изрази президентът Румен Радев на пресконференция по повод една година от встъпването си в длъжност заедно с вицепрезидента Илияна Йотова.

Сега не е моментът за Истанбулската конвенция, смята Радев

Сега не е моментът за Истанбулската конвенция, смята Радев

Държавният глава призова парламентът да прояви разум

"Парламентът се превръща в нотариат, който официализира решенията на правителството", посочи държавният глава.

Караянчева: Ниското доверие в НС е и заради грубите нападки на президента

Караянчева: Ниското доверие в НС е и заради грубите нападки на президента

Всяка парламентарна група гласува спрямо своята предизборната програма

"Партократските механизми убиват свободната воля на депутатите", заяви президентът. Той отбеляза критично ниското доверие в НС, което по думите му е тревожно.

"Корупцията и несправедливостта деморализират цялото обществото. На третото десетилетие от промените е под въпрос едно фундаментално право - свободата на словото", отбеляза Радев и зави, че обществото ни трябва да се пребори за това право.

Корнелия Нинова вижда противоборство между институциите

Корнелия Нинова вижда противоборство между институциите

Кабинета и президента имат коренно различни позиции по важни за държавата теми

Посоката, в която ще работи през 2018 г. президентът, е съхраняване на демократичните права на българите, стимулиране обществения дебат за свободата на словото, налагането на върховенството на закона, прозрачност при харчене на публични средства, реформи в правосъдната система, въвеждане на електронно управление, мерки в системата на образованието.

Във външна политика ще продължи работата му за сигурност, стабилност и просперитет, пълноценна интеграция в структурите на ЕС, активизиране на отношенията от Близкия и далечен Изток.

В тази връзка в началото на месец май в Русе президентът организира среща на президентите на България, Естония, Австрия с акцент Дунавските приоритети.

В сферата на сигурността ще се настоява интегриран подход, планиране в отбраната.

Президентът зави, че ще работи за приемане на закони и бюджет за използване на религията за политически цели.

ДПС деликатно критикуват президента Радев

ДПС деликатно критикуват президента Радев

Опитвал се да бъде обединител на нацията

Отчетът си за първата година от встъпването си в длъжност Румен Радев започна с формирането на служебно правителство и оценката си, че кабинетът на проф. Герджиков е изпълнил безупречно основната си мисия - провеждането на "изрядни избори".

Президентът отчете свършеното от служебното правителство - подписването на националния рамков договор в здравеопазването, събиране на десетки милиони просрочени вземания, пресичане на ощетяващи държавата схеми, спряна беше процедурата за концесия летище София. Държавният глава постави акцент и върху отменената Наредба 208 за интеграция на чужденци без ясни критерии.

Радев отчете за 1 година обнародвани 86 закона, 5 път налагане на президентско вето, като при закона за концесиите и за бюджета са постигнати резултати за хората в резултат на ветото.

Сезирането на КС относно СЕТА, връщането на предложението на ВСС за избора на нов председател на ВАС също бяха сред акцентите в едногодишната дейност на президента. В сферата на външната политика Радев отчете 22 посещения зад граница, 4 заседание на ЕС.

Александър Симов доволен от отчета на президента

Александър Симов доволен от отчета на президента

Мнозинството от ГЕРБ прави всичко възможно да влезе във война с Румен Радев

"Българската външна политика трябва да се формира от нас и отстоява навън, а не обратното", категоричен беше той.

Единна позиция на ЕС при чужда намеса в изборите на всяка държава, ревизия на Дъблинския регламент, предложение за оперативен план на ЕС при увеличаване на мигрантски натиск по границите ни, обосноваване за приемане на България в Шенген са част от предложенията на президента Радев.

За отношенията с Русия, Радев заяви: "Положих началото на нормализация на отношения с Русия, които са от стратегическа важност не само за България, но и за Европа."
Той изрази убеденост, че през 2018 г., когато празнуваме 140 г от освобождението на България, отношенията с Русия ще бъдат изведени от по думите му, ледената епоха, в която ги е заварил.

Президентът очерта като особено важен момент от пътуванията му срещите със сънародниците ни зад граница.

Президентът Радев се радва на около 60% одобрение от българите

Президентът Радев се радва на около 60% одобрение от българите

Около и под 30% му нямат доверие

Президентът обърна специално внимание в отчета си и на проблемите в отбраната. Според него сектор Сигурност е в критично състояние.

Според него консенсусът на КСНС през май не е материализиран, напротив сформираната парламентарната комисия за изтребителите е блокирала модернизацията на армията. Не са решени проблемите на наличния състав.

"Това, което не успях да свърша, е да убедя управляващи в спешната необходимост от ревизия на приетия от тях план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г."

Президентът акцентира и върху прекратяването на финансирането на мюсюлмански духовници от чужди държави, както и прекратяване на намесата във вътрешните ни работи на чужди държави. Той отбеляза, че е поискал в бюджета да има предвидени средства за финансирането на тези духовници, но до момента такива не са заделени.

Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова с най-високо доверие в края на 2017 г.

Румен Радев, Мая Манолова и Йорданка Фандъкова с най-високо доверие в края на 2017 г.

Атанас Атанасов, Цвета Караянчева и Мария Габриел са най-неразпознаваемите политически личности

Радев заяви, че голяма част от усилията му са били насочени в изграждането на ефективен антикорупционен модел - разсекретени са стенограмите за КТБ от КСНС.

"Не бе постигнато съгласие за изграждане на ефективен антикорупционен модел", констатира той, визирайки проведения КСНС.

"Приетият закон е не само слаб, но и крие рискове от злоупотреби", коментира Радев антикорупционния закон, на който той наложи вето, което по- късно беше отхвърлено.

"Според него с този закон са изпълнени ангажименти към ЕК, но не и към гражданите", заяви президентът.

Тома Биков не чул какво е направил президентът

Тома Биков не чул какво е направил президентът

Много от международните срещи на президента били благодарение на премиера

"България е в критичен момент от своето развитие", заяви Радев и допълни, че Председателството е започнало, но то не отменя дебата по важни теми.

Той отчете, че макроикономическите показатели са добри, но не могат да скрият ниското ниво на инвестиции, обезлюдяването на цели райони, тревожните демографски показатели.

"Смятам, че са нужни национални усилия за преодоляване на моралната криза на българското общество", заключи президентът.

Румен Радев: Борбата с корупцията остава за гражданите и медиите

Румен Радев: Борбата с корупцията остава за гражданите и медиите

Президентът не е изненадат от решението на правната комисия