Проучване на АФИС на обществените нагласи сочи, че българите имат най-ниско доверие в съдебната власт у нас.

Според проучването на АФИС едва 19% от българите имат доверие в съдебната власт. С лед това на дъното на класацията се нарежда парламентът, който се черпи с 25% доверие от обществото.

Най-голямо доверие по отношение на институциите се наблюдава спрямо президентската институция. Доверието на българите към Президентството е почти 60%.

На второ място по доверие сред българите се нарежда Европейският съюз - 55% от българите имат доверие в институциите на Общността.

Според проучването 40% от българите са на мнение, че сегашното правителство ще изкара мандата си докрай. Едва 12% смятат, че кабинетът "Борисов 3" трябва да се оттегли от властта и че в страната трябва да има нови парламентарни избори.

Проучването сочи и че при евентуални нови предсрочни избори в България в парламента отново ще влязат същите партии и коалиции.

Данните показват и че в страната продължава да се наблюдава тенденцията, че голяма част от обществото няма желание да гласува на избори. 31.3% от анкетираните са обявили, че няма да дадат своя глас при евентуален вот в страната.

Проучването на АФИС е направено в края на настоящия месец юли, съобщава Нова телевизия.