"Правя изявление в качеството си на председател на 44-то Народно събрание. С огромно съжаление констатирам, че катастрофалното говорене изглежда е предпочитан от държавния ни глава похват.". Това заяви в изявление в парламента председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Тя отбеляза, че президентът в годишния си отчет говори за критичен период в развитието на България, за опасност от суспендиране на демокрацията и отменяне на обществения дебат за Председателството, като алиби за бездействие по болните теми.

Румен Радев: Парламентарната република атрофира

Румен Радев: Парламентарната република атрофира

Държавният глава настоя да отстояваме демократичните си права

"Естествено мрачната картина веднага беше подсилена от обвинения към Брюксел в безразличие и липса на разбиране за действие. Толкова тънко прикрит израз на раздразнение, заради пълната европейска подкрепа за правителството", добави Караянчева.

По-добре да ги беше казал направо, отбеляза тя.

"От днешния от тъмен по-тъмен пейзаж, който беше нарисуван от президента една обида успя да се открои в катраненочерно, че парламентарната република атрофира. В какъв смисъл г-н Президент? Защото парламентарните групи гласуват синхрон с взети партийни решения ли? Защото мнозинството защитава правителството ли?", попита тя.

С цялото дължимо уважение г-н Президент, всяка парламентарна група гласува спрямо своята предизборна програма, с която е избрана, категорична беше Караянчева.

"И не г-н Президент, това не се нарича убиващи свободната воля на депутатите партократски механизми", категорична беше тя.

"Мнозинството подкрепя избрания от него Министерски съвет, който е в изпълнителната власт само докато избраното мнозинство го подкрепя. И това г-н Президент не се нарича нотариат, който официализира решения. Нарича се отговорност към избирателите. Защото те са ни избрали, за да гласуваме именно така. И това е част от демократичния път, за който толкова сте се притеснили г-н Президент", отбеляза още председателят на НС.

"Може би не е идеалното положение, но по-добро и по-демократично няма измислено. И последно: Прав сте г-н Радев, че доверието в Народното събрание е критично ниско. И този притеснителен факт се дължи на много фактори, но в голяма степен се дължи на грубите и непремерени нападки на държавния глава, който по Конституция трябва да бъде обединител на нацията, и да води диалог с останалите институции, а не да раздава обидни квалификации", допълни Караянчева.