От ВМРО излизат с позиция, че трябва да се направи нов - "легитимен" превод на т.нар. Истанбулска конвенция и едва тогава Конституционният съд да се занимава с нея.

От ВМРО смятат, че именно "несъстоятелността на българския превод" е била използвана като мотив от поддръжниците на Конвенцията на Съвета на Европа.

Симеонов против Истанбулската конвенция и референдума

Симеонов против Истанбулската конвенция и референдума

Няма да има застрояване на Пирин, а лифт

"Именно мандатоносителят - ПП ГЕРБ, още в началото на годината, след гласуването на 03.01.2018 г. на документа в МС, изрази своите притеснения, че проблемът в неразбирането на текста идва от некоректния превод и заяви, че ще поиска официален такъв от Съвета на Европа. До този момент обаче - вече месец и половина по-късно - такъв няма", заявяват от ВМРО - Българско национално движение.

Отлагането на Истанбулската конвенция - грешка според Калфин

Отлагането на Истанбулската конвенция - грешка според Калфин

Истанбулската конвенция се използва за политически интереси

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум. Държавният глава също се изказа против ратификацията, като според него сега не е моментът. В последствие от ГЕРБ замразиха придвижването и внесоха искане за тълкуване на документа от Конституционния съд.

Делян Добрев: Истанбулската конвенция вкарва норми за толерантност

Делян Добрев: Истанбулската конвенция вкарва норми за толерантност

Развитието на зимните курорти да не е за сметка на природата, иска депутатът от ГЕРБ

От ВМРО - Българско национално движение" питат по кой текст Конституционният съд на Република България ще направи своето тълкувателно решение - по българския, обявен от сезиращия субект (ПП ГЕРБ) за несъстоятелен, или по английския и/или френския, на който е подписана конвенцията, и които са официални по силата на международното право.

Воеводите посочват, че са възможни няколко хипотези, но подчертават, че към момента се работи по превод, който е компрометиран и от самите вносители на предложението за ратификация.

Текстът, който е подписан от Министерство на правосъдието, приет от МС и внесен в НС на Република България, и който е меродавен към настоящия момент ли е текстът, по който уважаемите конституционни съдии от КС на Република България ще се произнесат? Ако това е текстът, който е спорен дори според радетелите на Конвенцията, то не е ли противоконституционно Конституционният съд да се произнесе по нелегитимен текст? Това е и текстът, който ще се счита за меродавен, включително и от българските съдилища, ако ратификацията се осъществи.

Станишев: Дебатът за Истанбулската конвенция излезе извън контрол

Станишев: Дебатът за Истанбулската конвенция излезе извън контрол

Той предупреждава, че в културната война жертва е истината

Заради това от ВМРО - БНД призовават конституционните съдии да не дават ход на делото, преди да бъде изчистен въпросът с легитимността на текста на Конвенцията.
Призоваваме Външното министерство на страната ни да спази процедурата, като направи нов превод, който да изпрати за одобрение в Съвета на Европа, и едва след това т.нар. Истанбулска конвенция да бъде гледана по същество от Конституционния съд.

ВМРО напомнят още своите аргументи, че при ратифициране на документа ще се наложат не само законодателни промени (в над 20 закона), но и на фундаментални текстове от Конституцията на Република България, чиято промяна може да направи само ВНС (според чл. 6 от КРБ).

Също така воеводите припомнят още няколко притеснителни факта около легитимността на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция. А именно - още при самото обсъждане на документа в Съвета на Европа са възникнали сериозни противоречия. Даже от българска страна са направени забележки относно спорните и днес дефиниции за джендър и социален пол. Те не са взети под внимание. Нещо повече - всеки пробен документ, който се приема от Съвета на Европа, се гласува от Съвета на министрите на СЕ с консенсус. Т.нар. Истанбулска конвенция обаче не минава през тази съгласувателна процедура. Тя не е била гласувана, точно заради скандалите, които я съпровождат още при създаването. Направо се пристъпва към нейното подписване в Истанбул.