Спряха процесът по ратификация на Истанбулската конвенция в Народното събрание, съобщава БНР.

Парламентарната комисия по въпросите на младежта и спорта се обяви против Конвенцията. При гласуването резултатът за отхвърляне на документа беше спорен. Против документа гласуваха 10 души, а "за" 9. Решаващият глас изненадващо беше на депутата от ГЕРБ Георги Марков.

Бързат с ратификацията на Истанбулската конвенция

Бързат с ратификацията на Истанбулската конвенция

И в управляващата коалиция няма единно мнение по темата

Председателят на комисията Славчо Атанасов заяви, че "Против" гласуваха патриотите, Георги Марков от ГЕРБ, "Воля" и депутатите от БСП. "За" ратифицирането на конвенцията се обявиха представителите на ГЕРБ и ДПС.

"По принцип колегите са за защита на жените от насилие - това бе посочено като безспорен факт. Но в тази конвенция, която аз определих като красив бонбон, в който има отровен плод, се съдържат опасни текстове", коментира Атанасов.

Според него пет били скандалните члена, променящи изцяло същността на документа. Това именно били членовете, които отварят вратата към еднополовите бракове и налагат нестереотипни роли на половете, различни от традиционно утвърдените "мъж" и "жена".

Правната комисия отложи дебатите за Истанбулската конвенция. Това беше предложено от БСП. Червените се мотивираха със сериозното разделение в обществото, което документът предизвика.

Народните представители от "Обединените патриоти" и "Воля" подкрепиха предложението на левицата.

Припомняме, че Истанбулската конвенция бе приета нееднозначно у нас. Съмнения предизвикват дефиницията за пол и стереотипите, свързани с него, както и спекулациите, че ще бъдат признати "трети пол" и гей браковете.

Светият синод се обяви против ратификацията на документа и видя в нея "духовна смърт". Мнението на православната църква бе припознато и от католическата църква у нас. 

От Католическата църква в България не подкрепят Истанбулската конвенция

От Католическата църква в България не подкрепят Истанбулската конвенция

Препоръчват управляващите да поискат цялостно преразглеждане на Конвенцията

Днес мюфтийството също изтъкна, че Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани.

От БСП предложиха идеята да се организира референдум по въпроса за ратифицирането на Истанбулската конвенция. Левицата остава против приемането на документа. Патриотите също се обявиха против ратификацията му.

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

БСП иска референдум за Истанбулската конвенция

Народът трябва да се произнесе за или против ратификацията