Управляващите допуснали грешка с отлагането на гласуването на Истанбулската конвенция, трябвало да кажат какви промени ще има. Това заяви в ефира на bTV бившият социален министър Ивайло Калфин.

Той допълни, че лично е привърженик на конвенцията.

За политически интереси се използвала документът, смята Калфин. Според него конвенцията занимава хората с нереални и несъществени неща.

"Вече няма европредседателство, няма теми от ежедневието ни - ставаме и си лягаме с конвенцията", изтъкна Калфин. Той не знае защо преди 7-8 години не е имало подобни скандали за приемането на закон, позволяващ смяната на пола по желание.

"Тогава не чух всички тези, които активно говорят сега", коментира Ивайло Калфин.

Жените в България полагат четири пъти повече неплатен труд, обясни бившият министър. "Жените се свързват с праховете за пране и чистенето вкъщи - това справедливо ли е", запита Калфин.

Калфин обясни относно скандалите за понятията джендър и пол в Истанбулската конвенция, че това са две думи на английски език, означаващи две коренно различни неща. "Sex (пол) е в значението, което ние разбираме - биологичния пол. Gender е точно това, за което ви говоря - социалната роля", обясни той.

Истанбулската конвенция не води до предсрочни избори според Лукарски

Истанбулската конвенция не води до предсрочни избори според Лукарски

Лидерът на СДС се чуди как ДСБ нямат позиция по конвенцията

Калфин заяви, че още по "негово време" е щял да внесе Истанбулската конвенция, за да бъде разгледана от парламента. Тогава тя била "твърде скъпа".

Скромни социални услуги се искат в България. "Това е един значим ангажимент към жените и младите момичета, които са обект на домашно насилие, това изисква специална грижа", допълни той.

Грижата я има от неправителствени организации според Калфин, но държавата не може да разчита на тях.

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдум.

Няма да се налага със сила конвенцията, обяснява Цветанов

Няма да се налага със сила конвенцията, обяснява Цветанов

Отлагат ратифицирането на Истанбулската конвенция, заради притесненията на хората, подклаждани от БСП