В последните седмици се води културна война, а първата жертва на войната е истината. Струпват се от двете страни на барикадата разнопосочни и крайни мнения, но не се чува гласът на хората, които са пряко засегнати, както и на хората, които работят с жертвите на насилие. Това е позицията на лидера на ПЕС Сергей Станишев, разпространена и до медиите.

Позицията му е по повод разгорещената дискусия за и против ратификацията на Истанбулската конвенция, дискусия, която противопостави бивш и настоящ лидер на БСП. Припомняме, след като БСП се обяви против ратификацията на Истанбулската конвенция, Станишев не само разкритикува това, но и вчера от ПЕС разпространиха история на обсъждането и приемането на текстовете от страна на БСП на поредица от срещи на европейско ниво.

ПЕС с кампания срещу Нинова?

ПЕС с кампания срещу Нинова?

Нинова изтъкна, че по темата домашно насилие нямат различия със Станишев

Според Станишев гласът на разума и човещината в последните дни е бил засенчен, а вместо това се "лее хейтърство и омраза". "Дебатът излезе извън контрол - правителството даде началото, националистическите движения и популистките гласове подеха една изкривена и фалшива дискусия, а институциите на най-високо ниво им пригласят", сподели лидерът на ПЕС по време на посещение в центъра на фондация "Пулс". В центъра на фондацията се помага на жени и деца, жертви на насилие.

В този център за последните 5 години над 2 000 жени са потърсили закрила. В страната има само 20 подобни центъра, от които 12 са само за деца, а 8 са за жени с деца.

И Каракачанов иска референдум срещу гей браковете и джендър понятията
Обновена

И Каракачанов иска референдум срещу гей браковете и джендър понятията

Призовава партиите да откликнат на гласа на народа

Станишев благодари на работещите в Асоциацията, тъй като в София, град с може би над 2 млн. души население, има само един такъв център. Това, според него, на фона на стряскащата статистика, че всяка четвърта жена в България е била жертва на насилие, е крайно недостатъчно. Освен това на територията на цяла България има само един център за изнасилени жени.

Министерството на правосъдието трябва да осигурява 500 000 лв. финансиране годишно за такива центрове, но данните сочат, че само 200 000 лв. стигат по предназначение - това затруднява функционирането на малкото съществуващи центрове. Очакваната нова програма за борба с насилието за тази година, която трябва да осигури финансиране, все още не е приета.", припомня Станишев.

"Лансираната теза, че ще приемем блестящо законодателство, което ще замести Конвенцията, е несъстоятелна", смята още Станишев.

"Смисълът да приемем конвенция на Съвета на Европа е с акт от подобен ранг да намерим общи решения на проблеми, които съществуват в държавите, за да има един стандарт навсякъде. Чрез ратификацията страната ще поеме дългосрочен ангажимент и борбата и мерките срещу насилието срещу жените няма да зависят от политическата конюнктура или от волята на уравляващите. Ще се изградят центрове и ще се работи по превенцията на всички нива. Ще се разшири обхватът на хората, третирани като жертви на насилие.".

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Документът е зле написан закон според президента

По отношение на предложения от БСП референдум, Станишев припомни този за АЕЦ "Белене", като посочи, че тогава кампания за насаждане на страх в обществото е отказала много хора да гласуват. Според него резултатът от подобен референдум сега също би бил изкривен, заради кампанията, основана на страховете на българите. С парите за референдума могат да бъдат финансирани 20 кризисни центъра за жени и деца жертви на насилие. "Нека си изберем за какво ще дадем парите на данъкоплатците."

Помолен да коментира позицията на Радев, Станишев отново беше категоричен: "Не съм съгласен с Радев. Аз съм убеден, че Истанбулската конвенция е полезен и цялостен инструмент за усилия от държавата. Изразявам съжаление за неговата позицията. Тревожен е аргументът му, че "само ще ни съдят за това". Нима се отказваме от вече извоювани права? Конвенциите са да защитят гражданите от произвол, ако държавата не си върши работата. Дискусията се изкриви и се превърна в културна война до такава степен, че разумът започна да отстъпва. Само за последния месец 4 жени намериха смъртта си. Безумният дебат в обществото надигна вълна от насилие и демотивира хората, работещи в подобни центрове да продължат да го правят, често на доброволен принцип. Истината е, че държавата е абдикирала от този проблем и само ратификацията на конвенцията може да принуди институциите да спрат да си затварят очите.", коментира лидерът на евросоциалистите.