Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов предизвиква референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България.

"Тези въпроси трябва да бъдат цялостно решени и т.нар. Истанбулската конвенция е само повод за допитване до народа. Тя не може да бъде единствена тема на Референдум, който касае бъдещето на моралната, правната и религиозната и националната идентичност на България". Това заявява в позиция до медиите лидерът на ВМРО, заместник министър-председател и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Припомняме, че на 31 януари, ГЕРБ сезира Конституционния съд с искане за преценка на съответствието на Истанбулската конвенция с основния ни закон. Конституционният съд ще даде водещ правен ориентир за обществения дебат за Истанбулската конвенция, обяви на брифинг в Народното събрание Данаил Кирилов.

ГЕРБ питат Конституционния съд за конвенцията

ГЕРБ питат Конституционния съд за конвенцията

Ако съдът каже, че Конвенцията пречи на родните правни норми, я оттеглят

Така според ГЕРБ ще може да се вземе правилно решение за документа. Ще се намери решение и въпроса за еднополовите бракове. Вече е започнало събирането на подписите за внасяне на питането до Конституционния съд.

Малко по-късно Красимир Каракачанов коментира своя референдум пред медиите. Страховете на хората, по мнението му, са с ратификацията на конвенцията да се отворят възможности, които обществото не приема като джендър образование и признаване на еднополовите бракове.

Когато народът се произнесе по тези въпроси, няма защо политиците да спорят, по думите на Каракачанов. Да хванем бика за рогата и да го решим веднъж завинаги този въпрос, изтъкна той.

Все пак според него трябва да се изчака решението на Конституционния съд, който бе сезиран от ГЕРБ. Борбата с насилието можела да се бори с промяна в законодателството.

Той захапа Турция, която е ратифицирала Конвенцията, но не я изпълнява. Как ще ги санкционира Съвета на Европа, недоумява Красимир Каракачанов. Южната ни съседка разреши бракове с малолетни. Имало други сериозни проблеми пред страната, а не "джендър-мендър" идеологии.

Припомняме, депутатът Тома Биков се заяде с левицата, тъй като са коригирали въпроса за референдума. Той изрази надежда, че червените няма вече да действат така невротично.

Ето и пълния текст на обръщението на Каракачанов във връзка с предизвикания от нето референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България:

Формулировката на въпроса на БСП "Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?" може да бъде основателно оспорена в Конституционния съд, тъй като за легитимно юридически заглавие се смята официалното, а именно - Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие. Самият въпрос е прекалено детайлен и няма да има правни последици за българското законодателство извън обхвата на Истанбулската конвенция.

Очевидно е, че обществото в огромната си част категорично отхвърля термини като "социален пол" и политики като "джендър обучение" и т.н. Още по-малко е склонно такива да бъдат допуснати в детските градини, училищата и университетите. От публичния дебат става напълно ясно, че българите не одобряват гей браковете и че има ясни настроения всички тези въпроси да бъдат поставени в тяхната цялост.

Въпросите, които вълнуват българското общество и които предлагам да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните:

  1. Съгласни ли сте с въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?
  2. Съгласни ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?
  3. Съгласни ли сте с признаването на еднополови бракове в България?

Призовавам председателите на всички парламентарно представени партии, в удобно за тях време, да започнем консултации и да откликнем държавнически на гласа на народа.

БСП редактира въпроса на референдума за Истанбулската конвенция

БСП редактира въпроса на референдума за Истанбулската конвенция

Никакво отстъпление от референдума, отсече Корнелия Нинова

Припомняме, БСП редактира въпроса за референдума. "Никакво отстъпление от референдума", обяви Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание. Оказва се, че въпросът не бил правилно зададен и допитването щяло да е невалидно. Новият въпрос е: "Против ли сте Народното събрание на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011г.?".

Припомняме, във връзка с силното обществено противопоставяне и множеството протести около намерението на властта да ратифицира Истанбулската конвенция от БСП обявиха, че ще инициират референдум по въпроса.

Още в началото на годината левицата се обяви против ратификацията, въпреки че с това си заслужи и първата по-сериозна критика на лидера на ПЕС, а и бивш лидер на БСП Сергей Станишев.

Припомняме, на 3 януари т.г. министрите от третия кабинет "Борисов" приеха Истанбулската конвенция и дадоха възможност тя да бъде разгледана в парламента. Документът обаче спря още на ниво комисии.

Спряха ратификацията на Истанбулската конвенция

Спряха ратификацията на Истанбулската конвенция

Правната комисия отложи дебатите

Припомняме, че Истанбулската конвенция бе приета нееднозначно у нас. Съмнения предизвикват дефиницията за пол и стереотипите, свързани с него, както и спекулациите, че ще бъдат признати "трети пол" и гей браковете.

Светият синод се обяви против ратификацията на документа и видя в нея "духовна смърт". Мнението на православната църква бе припознато и от католическата църква у нас.

Мюфтийството също изтъкна, че Истанбулската конвенция не е привилегия за българските мюсюлмани.