Няма напрежение между президента на ПЕС Сергей Станишев и лидера на БСП Корнелия Нинова, която коментира вчерашното писмо на евросоциалистите. Не го приемам като напрежение, а като различни позиции, обясни соцводачът разминаването между нея и ПЕС.

По темата домашно насилие ние нямаме различия, изтъкна тя. Имаме различие по текстовете, които въвеждат социален пол и нестандартни роли на пола, обясни Нинова. В ПЕС, Европа и у нас можело да има хора и партии на различно мнение. Истината била, че на международен форум не е гласувала за конвенцията.

БСП приела без забележки Истанбулската конвенция, но в Европа

БСП приела без забележки Истанбулската конвенция, но в Европа

В становище ПЕС обяснява пътя на обсъждането

На заседанието на съвета на ПЕС в Лисабон цялата делегация на БСП не е присъствала на гласуването. Никога не съм си променяла мнението по този въпрос, изтъкна Нинова.

Тя вижда кампания срещу себе си. Тази кампания нямало обаче да промени позицията й. Нинова не отговори на въпрос обаче от къде идва тази кампания.

Припомняме, миналата седмица Цветан Цветанов обясни, че в МС усещанията са били, че Конвенцията не предизвиква противоречия между политическите сили. Като доказателство тогава той посочи всичко, което БСП са правили като инициативи и кампании. По думите му БСП са имали кръгли маси за стартирането на процеса за Истанбулската конвенция. Цветанов изтъкна, че това са официални документи.

Корнелия Нинова: Цветанов лъже, че съм подкрепила конвенцията

Корнелия Нинова: Цветанов лъже, че съм подкрепила конвенцията

ГЕРБ ползва вътрешна информация от ПЕС и подвежда гражданите

Припомняме, ПЕС заявиха, че Българската социалистическа партия е участвала пълноценно в процеса по обсъждане, редактиране и окончателно приемане на Истанбулската конвенция в процедурата на обсъждане в ПЕС.

Също така, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от БСП, които се обявиха против ратификацията, от ВМРО и "Атака" също се възпротивиха. Социалистите дори дадоха заявка и за организиране на референдум. Само няколко дни след като заявиха това, социалистите обаче смениха въпроса. Позицията на БСП беше разкритикувана обаче от бившия лидер и сега председател на ПЕС Сергей Станишев. Да организира референдум се закани и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Станишев: Дебатът за Истанбулската конвенция излезе извън контрол

Станишев: Дебатът за Истанбулската конвенция излезе извън контрол

Той предупреждава, че в културната война жертва е истината