Повечето българи са оптимисти за идната година, показва социологическо проучване на "Барометър". Анкетата е за отиващата си 2018 г. и очакванията от новата 2019 г.
Изследването е проведено по телефона сред 832 пълнолетни граждани.

За 51,2% от сънародниците ни най-значимото събитие в страната си остава българското европредседателство, показва изследването.

Снимка 396725

Източник: "Барометър България"

Въпреки позитивното отношение към ЕС, голяма част от българите оценяват високо отстояването на традиционните за обществото ни ценности. 43,9% дават положителна оценка на отхвърлянето на т.нар. Истанбулска конвенция.

Също така 38,7% посочват като положително събитие твърдата държавна позиция спрямо пакта за миграцията на ООН.

Снимка 396724

Източник: "Барометър България"

На въпрос "Какво е Вашето лично усещане как ще се промени животът Ви през Новата 2019 г.?". 60,2% от участниците в проучването са оптимисти и имат усещане, че през 2019 г. животът им ще се подобри. 20,8% не очакват промяна през следващата година, а 16,6% смятат, че животът им ще се влоши. Само 2,4 % от анкетираните не могат да преценят и да дадат отговор на този въпрос.

Според социолозите от "Барометър" общественият климат в страната, след приключване на протестите пред последните месеци, е уталожен.

Хората виждат в това сигурност и спокойствие за собственото си бъдеще, смятат социолозите

Очевидно отминаващата година, въпреки бурните политически страсти и острото противопоставяне управляващи - опозиция, все пак оставя усещане у българите за стабилност и дава надежда за промяна към по-добро.

Сред позитивните впечатления на анкетираните за 2018 се нареждат и вътрешно политически събития. Значителен процент от 29,3 на сто споделят, че одобряват повишаването на доходите.

Снимка 396726

Източник: "Барометър България"

Като положително събитие от 14,8% са оценени законодателните промени, засягащи хората с увреждания според. От една страна хората го приемат като спазено обещание от страна на правителството и премиера, и от друга - като добър завършек на една наболяла и много емоционална тема, която вълнуваше обществото през годината.

В навечерието на Новата година преобладаващата част от българите са оптимисти и я очакват с желание. 70,7% си пожелават лична реализация и успехи.

По-добро и стабилно здраве си пожелават 59,6% от анкетираните. Почти толкова голям е и делът на тези, които желаят повишаване на доходите - 57,7%. 43,9 на сто от анкетираните поставят близките си и семейното щастие на първо място.

За 37,4% от българите искат да имат шанс и благоденствие като голяма част от анкетираните го възприемат като печалба от тотото или лотарийни игри. Новата година да донесе повече сигурност и стабилност се надяват 35,9% от анкетираните.

Песимистите имат малък дял в проведеното проучване. Те са 4,6% от анкетираните.

38,2% от анкетираните заявяват, че ще следят с интерес кампанията и резултатите от предстоящите местни избори, а 36,1% от участвалите в допитването се интересуват и от изборите за Европейски парламент през 2019.

Снимка 396727

Източник: "Барометър България"

Българите не пренебрегват международните събития. 25,7% ще следят предстоящи международни спортни събития, на които страната ни е домакин. Международното събитие, на което най-голяма част от българите ще посветят интереса си е развитието на конфликта между Украйна и Русия, според отговорите на 32,2% от анкетираните.

Натискът над Европа от мигранти ще е във фокуса на тревожното внимание на 31,3%. Брекзит - както заради влиянието, което би имал върху ЕС и България в частност, така и заради значимия брой на български емигранти на острова, е събитие, което представлява интерес за 25,5% от участниците в анкетата. Оказва се, че и политическите събития в държавите от ЕС вълнуват анкетираните, като 16,8% посочват, че ще следят новините, свързани с оттеглянето на Ангела Меркел.

Проучването е проведено между 12 декември - 19 декември 2018 г. по метода количествено проучване. То обхваща населението на България с избирателни права.