Левицата се спъна в референдума, който инициира за Истанбулската конвенция. За втори път точката се отлага за разглеждане във водещата комисия в НС -по взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Миналата седмица разглеждането падна заради тежкия дневен ред, тъй като бяха обсъдени проблемите на хората с увреждания.

"Воля" гласуват по съвест Истанбулската конвенция

"Воля" гласуват по съвест Истанбулската конвенция

Кристина Таскова писала на просветния министър за джендър анкета

Обсъждането на референдума остана за днес. Заседанието обаче пак се отлага за 1 март. Червените вече имаха спънки с въпроса, който бе редактиран от "Подкрепяте ли НС на Република България да ратифицира Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие?" на "Против ли сте НС на Република България да ратифицира така наречената Истанбулска конвенция от 11.05.2011 г.?".

По-рано днес председателят на ресорната комисия Антон Кутев обясни пред БНР отлагането на днешното заседание. "И референдумът, и противопоставянето на Истанбулската конвенция в голяма степен е проблематично. То може да се окаже доста вредно за обществото и трябва да сме много внимателни с тези теми", обясни той. Кутев аргументира отлагането с това, че част от членовете ще отсъстват поради участие в други извънредни комисии. Той посочи, че не се чака решението на Конституционния съд за това дали конвенцията съответства на Конституцията.

Само 16% от българите подкрепят Истанбулската конвенция

Само 16% от българите подкрепят Истанбулската конвенция

Каракачанов, Дончев и Павлова са най-одобряваните министри

Иначе социалистът е на мнение, че конвенцията разделя обществото. "За мен е проблематичен въпросът, защото от една страна референдум е нещо хубаво. От друга страна се опасявам, че един референдум на тази тема много лесно може да премине в чисто хомофобски референдум и честно казано управляващите се опитват да направят точно това с въпросите, които се опитаха да добавят. Това за мен е проблем. Този референдум е много проблематичен. Какво трябва да се направи - не знам", допълни Антон Кутев.

Припомняме, след като ратификацията на Исатнбулската конвенция мина през Министерски съвет и стигна до Народното събрание се разрази бурен дебат не само в обществото, но и сред политическите партии. Освен от ВМРО и "Атака", от БСП също се обявиха против ратификацията, като дадоха заявка и за организиране на референдумПрезидентът Румен Радев също се обяви срещу ратификацията и я нарече "зле написан закон".

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Румен Радев не иска ратификация на Истанбулската конвенция

Документът е зле написан закон според президента