Едва 16% от българите подкрепят ратифицирането на Истанбулската конвенция. Това стана ясно от последното проучване на изследователски център "Тренд".

Представителното изследване е проведено сред 1004 пълнолетни българи по метода "лице в лице" между 1 и 8 февруари.

Превърналата се в централната тема за политическия и обществен дебат, Истанбулската конвенция получава слаба подкрепа от българите. Само половината от анкетираните заявяват, че са запознати с документа. Данните сочат, че най-запознатите са хората с висше образование. Две трети от висшистите твърдят, че са запознати с Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Снимка 341276

Източник: Изследователски център "Тренд"

Приблизително равен брой респонденти отговарят, че следят (46%) или не следят (47%) дебатите около Истанбулската конвенция. Най-голям дял от висшистите следят дебатите около конвенцията, а най-малък интерес предизвиква тя сред най-младите, които са на възраст между 18 и 29 години.

Само 16% от всички български граждани подкрепят приемането на Истанбулската конвенция, а 46% са на обратното мнение. Данните на "Тренд" сочат, че няма динамика в демографската разбивка по пол, следователно жените не възприемат конвенцията като документ, защитаващ техните права.

При привържениците на ГЕРБ мнението относно конвенцията е разделено на две равни части, поради ясно заетата позиция от страна на партията относно документа.

От изследователския център информират, че проучването вече е било проведено, когато премиерът Борисов е замразил ратификацията на конвенцията от НС. 

¼ от българите искат ново правителство

¼ от българите искат ново правителство

Патриотите - големият губещ, а нервите на Борисов не са железни

Общественият защитник Мая Манолова и президентът Румен Радев получават практически еднакви положителни оценки. 63% от респондентите са дали положителна оценка на работата на президента, омбудсманът получава подкрепата на 62%. Следваща по ниво да одобрение е Българската православна църква, като над половината от българските граждани (51%) дават положителна оценка за работата й. Традиционно с най-ниско обществено одобрение се ползват съдът и прокуратурата с по 19% и за двете институции.

Сред членовете на Министерски съвет Бойко Борисов получава най-сериозно одобрение. Той има 45% положителни оценки за работата си.

Снимка 341275

Източник: Изследователски център "Тренд"

Красимир Каракачанов, Томислав Дончев и Лиляна Павлова са министрите, които получават най-висока оценка за работата си. В дъното остават Бисер Петков, Емил Караниколов и Боил Банов. Според "Тренд" това се дължи най-вече на ниската им разпознаваемост, а не толкова на отрицателните оценки за тяхната работа.

При електоралните нагласи резултатите от изследването са сходни до тези от проведените през януари и декември запитвания. ГЕРБ запазва първата си позиция с преднина от около 2,5% от всички запитани пред своя основен опонент БСП. След тях се нареждат ДПС (6,4%) и Обединени патриоти (5,2%).