Българинът ще живее по-добре, ще може да пътува, да има бизнес и инвестиции.
Това заяви премиерът Бойко Борисов в студиото "Питай премиера" по БТВ.

Дойде времето, когато моите приятели от Видин казаха: "Искаме магистрала!" - до преди една година беше "асфалт не се яде", обобщи Борисов.

Той прие папка с над 500 въпроса от зрители на телевизията.

По отношение на средната работна заплата премиерът констатира, че по данни на статистиката тя е достигнала 1163 лв., а обещанието е до края на мандата да стане 1500 лв. Борисов не скри, че му е обидно, след като отговаря за 110 млрд. лв., заплатата му да е по-малка от тази на водещия.

Премиерът коментира и писмото на БСП във връзка с провеждането на Луков марш, както и факта, че социалистите оправдаха т. нар. Народен съд като "необходимо правосъдие".

ГЕРБ обвиниха БСП в ценностна атрофия и биполярност

ГЕРБ обвиниха БСП в ценностна атрофия и биполярност

Излизат с декларация срещу позицията на Позитано 20 срещу Луков марш.

"Да излезеш да кажеш, че Народният съд е бил хубаво нещо, ми, дай да направим сега Народен съд, да видят дали е правилно." - възмути се министър-председателят.

"Народният съд не е нещо хубаво за тези, които са им избити роднините като мен." - напомни той.

"Ще ги подмина с мълчание техните думи, но не хубаво да говориш за хилядите българи убити, не е хубаво и тези партизани, които са били убивани от фашистите." - констатира Борисов.

 

Янко Гочев: Чрез „Народния съд“ Москва унищожи елита на България

Янко Гочев: Чрез „Народния съд“ Москва унищожи елита на България

В условията на окупация на България от Червената армия...

"Историята ще каже дали съм имал успех или не", посочи Борисов във връзка с процесите на Балканите.

На въпрос защо България не се намесва в спора за името на Република Македония, той обобщи: "На Балканите, ако започнеш да даваш акъл и съвети - със сигурност предизвикваш експлозия."

Борисов: Балканите се развиват за месеци, ако се разреши спора за името на Македония

Борисов: Балканите се развиват за месеци, ако се разреши спора за името на Македония

Ще има финансиране и от Световната банка и ЕИБ

"Зоране, нека бъдем храбри. Десетилетия това стои." - каза още Борисов във връзка с преговорите по договора за приятелство и добросъседство, които той води с македонския си колега Зоран Заев.

"Само мога да помоля, само мога да кажа - ако намерят компромис за името това ще бъде прекрасно за общия ни път към НАТО, ЕС, за целия регион", подчерта Борисов.

Той акцентира върху необходимостта от транспортна свързаност на Балканите, за която ще се проведе и среща на транспортните министри.

Приоритетни са транспортните коридори №4, №8 и №10.

"Съответно Солун-София - ето го Видин, Будапеща, Братислава, коридор 10: Загреб-Белград-София-Бургас-Варна-Истанбул и коридор 8: Тирана-София-Скопие. Говорим за милиардни проекти, за които имаме финансиране" - поясни министър-председателят.

Относно Истанбулската конвенция Борисов изтъкна, че това е Конвенция на Съвета на Европа за превенция и бора с насилието над жени и домашното насилие, каквото е наименованието на документа.
Той бе категоричен, че не може да се сърди на патриотите, защото приемането на подобен документ не е било нито част от коалиционното споразумение, нито от предизборната програма.

Борисов констатира, че за съжаление дебатът за един толкова наболял проблем, какъвто е насилието над жени и деца, не е тръгнал адекватно.
"Дебатът не тръгна за насилието над жени и деца. Опасно е нещо, когато ксенофобия, страх, лъжи изведнъж така избуят, че плашиш хората. Щом хората са уплашени от Истанбулската конвенция - махаме я. Връщаме дебата отначало." - заяви Борисов.

Като председател на ГЕРБ и като премиер той увери, че Конвенцията няма да влиза в НС и отбеляза, че сега тя е Конституционния съд.

"Казал съм го на Патриотите, казвам го и като председател на ГЕРБ - ние Истанбулската конвенция ще я приемаме ако само имаме абсолютен консенсус в българското общество", категоричен бе Бойко Борисов.

По въпроса с втория лифт в Пирин Борисов се ангажира, че освен втори лифт и съпътстващите спортни съоръжения няма да се строи нищо друго.

"Това съм им обещал и затова съм гарант". Той бе категоричен, че няма причина за оставките на министрите на екологията Нено Димов и вицепремиера Валери Симеонов - заради изказването му за евродепутатката Келер. Борисов заяви, че всички знаят кой е реалният собственик на Юлен, независимо, че не го признават. Той препоръча на министъра да направи необходимото, за да разсекрети информацията за собствеността. Той призова и собственика да се разкрие, да сложи картите на масата.

По повод на спекулациите за отношенията му с президента, Борисов бе категоричен, че никога не е действал зад гърба на Румен Радев. По думите му двамата имат важни държавни дела, които да свършат.

Премиерът препоръча на Радев по-малко да се вслушва в тези, които му пишат речите.

По думите му, изказването за атрофиралата парламентарна република е написано от конкретен медиен човек. "Там има един човек, който пише", посочи Борисов, визирайки Иво Христов.

"Служебното правителство защо изпълняваше неговата воля (на президента - б.р.)? Така е в Конституцията, така е казано, написано е, прието е преди десетилетия, че по време на служебно правителство президентът без парламент, без никой е едноличен господар в България. Парламентарната република казва, че партията победител на изборите, ако е в коалиция, има парламентарно мнозинство, което подкрепя политиките на правителството. Как ще управляваш без парламентарно мнозинство? Не може", изтъкна премиерът.

Той подчерта, че отношенията му с Радев са добри и винаги се е отнасял с изключително уважение към него.

"Но когато някой му напише в речта "кукловодите на Истанбулската конвенция"... Аз не мога да съм толкова силен кукловод, ако мен имат предвид, че в 47 държави да се приеме тази конвенция", допълни премиерът.